Osnovna škola “Isak Samokovlija” dobila je novo ruho zahvaljujući implementaciji mjera energijske efikasnosti. Kvalitetnije i ugodnije uslove boravka za više od 700 učenika i uposlenika omogućio je projekat Svjetske banke “Energijska efikasnost u BiH“ – (BEEP) koji se implementira u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja. U projekat utopljavanja škole je uloženo 601.044,05 KM, dok procijenjena ušteda nakon realizacije projekta na godišnjem nivou iznosi 108.434,00 KM.

Implementacija mjera energijske efikasnosti podrazumijevala je termoizolaciju fasadnih zidova, toplotnu izolaciju stropa prema tavanu, zamjenu postojeće bravarije kao i ugradnju termostatskih ventila na radijatore.

Predstavnici projekta “Energijska efikasnost u BiH” za Federaciju, na svečanoj ceremoniji iskazali su zadovoljstvo na uspješno realizovanom projektu obnove škole, i dodali: “U protekle dvije godine u Federaciji BiH, ukupno je obnovljeno 20 školskih objekata, 15 osnovnih i 5 srednjih škola sa investicijom od gotovo 9 miliona KM. Među njima je i OŠ “Isak Samokovlija” iz Sarajeva. Energijska obnova školskih objekata osim što će doprinijeti smanjenju računa za električnu energiju i grijanje, kao i emisije CO2, utjecat će i na kvalitetnije obrazovanje učenika.”

Prisutnima se tom prilikom obratila i v.d. direktorica OŠ “Isak Samokovlija”, Nevzeta Doljančić koja je  prijateljima projekta uručila i zahvalnice. “Ovim projektom škola je dobila mnogo. Naši učenici i uposlenici su veoma sretni jer je osim estetskog uređenja, u školi sada neuporedivo ugodnije boraviti” – izjavila je Doljančić.

Uposlenici, kao i učenici škole, sretni su jer će se rad i usvajanje novih znanja, od sada odvijati u ugodnijim učionicama. “U školi je sada znatno toplije, to se najbolje moglo osjetiti tokom zimskih dana. S obzirom da imamo i nove prozore, više se ne čuje buka s polja i puno nam je ljepše raditi” – izjavila je Lola Blažević, učenica 9. razreda OŠ “Isak Samokovlija”.

Povodom završetka realizacije projekta utopljavanja i energijske efikasnosti, u školi je  održana  svečanost, kojoj su između ostalih prisustvovali i šef Svjetske banke za BiH, Emanuel Salinas Munoz, voditelj projekta ispred Svjetske banke Kathrin Hofer, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS, Elvir Kazazović, te načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić, kao i predstavnici izvođača radova i nadzora.

U okviru projekta Svjetske banke “Energijska efikasnost u BiH” do sada je obnovljeno 29 javnih objekata, dok je plan za ovu godinu 15 novih objekata. Ukupna investicija radova iznosi 13 miliona KM, dok ukupna procjena ušteda za ove objekte iznosi 1,6 miliona KM godišnje. Tokom tri godine trajanja projekta, ostvareni su i mnogobrojni benefiti, kroz uštede u energiji, podizanju komfora i kvaliteti boravka za više od 220.000 korisnika, smanjenju emisije CO2, te otvaranju novih radnih mjesta, a sve to pokazuje koliki je značaj energijske efikasnosti za bh. društvo.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here