Derbi meč 25. kola grčke Superlige i jedan od duela koji bi mogao da odredi šampiona između fudbalskih klubova PAOK i AEK prekinut je poslije nereda u samom finišu. Očekivano, tokom 90 minuta viđena je velika borba između drugoplasirih Solunjanina PAOK i AEK, lidera iz Atine. Nakon što je u samom finišu fudbaler PAOK-a Fernando Varela zatresao mrežu AEK-a, na opće oduševljenje prepunog stadiona Tumba,  sudija Kominis odlučio je da ga poništi zbog ofsajd pozicije. Bila je to inicijalna kapsula za ono što je uslijedilo. Najprije su igrači PAOK-a nasrnuli na sudiju, a onda se na terenu našao i vlasnik kluba Ivan Savidis, koji se sa pištoljem za pojasom želio obračunati sa Kominisom. Eskalacija sukoba spriječena je krajnjim naporima obezbjeđenja, a meč je ubrzo prekinut.

Nije prvi put

PAOK na titulu prvaka čeka pune 33 godine i ove sezone činilo se da bi to napokon moglo biti to. Međutim, naslov je preko noći otišao u vjetar.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se mečevi PAOK-a prekidaju, pošto je isti slučaj bio i nedavno protiv Olimpijakosa, kad je trener tog pirejskog kluba Olija prije početka duela pogođen upaljačem od strane PAOK-ovih navijača. Meč protiv Olympijakosa je prekinut,  odlukom disciplinske komisije Pirejcima je pripisana pobjeda 3:0, PAOK-u je oduzeto šest bodova, a titula koja se više od tri desetljeća čeka u Solunu bila je skoro pa izgubljena. Ipak, vraćena su im tri boda i crno-bijeli su se vratili u igru.

Tek nakon što se ta situacija smirila, klub iz Soluna je u novim velikim problemima. Uslijedio je novi derbi, ovog puta protiv vodećeg AEK-a koji je uoči 25. kola imao 54 boda, dva više od PAOK-a. Stadion u Solunu je gorio, navijači su čekali pobjedu da s tri boda PAOK ponovno preuzme vrh ljestvice. Nakon 90 minuta teške borbe golova nije bilo, a onda je sve eruptiralo. Varela je zabio u sudačkoj nadoknadi i cijeli Solun je bio na nogama. Na semaforu je pisalo 1:0 za PAOK. Bio je to go vrijedan naslova prvaka, a onda je uslijedio šok. Sudac Kominis je poništio gol jer je navodno jedan od igrača PAOK-a bio u nedozvoljenoj situaciji u trenutku kad je Portugalac zatresao mrežu. Odjednom se ekstaza i euforija pretvorila u gnjev i bijes – tipična grčka drama, u trenucima kad su bili na korak do titule koju čekaju od 1985. godine uključila se ”viša sila” i uništila im snove. Premda se igrala sudačka nadoknada, utakmica je odmah prekinuta nakon što je vlasnik Savidis uletio na travnjak sa pištoljem za pojasom tražeći suce po terenu kako bi se obračunali. Omaleni biznismen terenom stadiona šetao je kao da je gazda svega. Nositi pištolj na fudbalskoj utakmici zabranjeno je čak i policajcima u Grčkoj, a opozicija se već obrušila na premijera Aleksisa Ciprasa optužbama da ne može obuzdati nasilje na sportskim terenima kao što je obećao.

Ishod nereda

Sudija meča Kominis je u svom izvještaju napisao kako je morao otići u svlačionicu jer je situacija bila takva da se meč nije mogao nastaviti te da su mu iz AEK-a kazali da su uplašeni zbog pištolja kojeg je sa sobom imao Savidis.

Što se tiče samog meča, iako je poslije dva sata od prekida i konsultacija sa pomoćnicima sudija priznao go, ne znači da će taj rezultat biti registrovan već će najverovatnije svoj epilog dobiti na sudu.

Izdato je naređenje da se Savidis uhapsi, zajedno sa četvoricom ljudi za koje se sumnja da su njegovo lično obezbjeđenje. Državni tužilac Konstantinos Simicoglu naredio je i da se ispita zašto je policija navodno ignorirala njegove instrukcije da se Savidis uhapsi na licu mjesta. Sada je podnijeta disciplinska prijava, ali je nalog za hapšenje izdat isključivo zbog toga što je Savidis ušao na teren, a ne zbog toga što je nosio pištolj.

Vlasnik i prvi čovjek solunskog PAOK-a sauočava se sa višegodišnjom zabranom dolaska na stadione, a za prijetnje sudiji mogao bi biti suspendovan do pet godina van fudbala. Odgovornost je na Disciplinskom tijelu Superlige Grčke koja treba da mu izrekne kaznu.

Dok mnogi očekuju konkretne poteze protiv grčkog milionera ruskih korijena, tamošnji mediji pozabavili su se težinom kazni. Prema određenim članovima zakona, u slučaju teških incidenata, rasističkog ponašanja, sportskog nasilja na terenu ili van njega te izazivanja nemira, Ministarstvo sporta ima mogućnost da izrekne kaznu klubovima, Savezu, ali i individuama od 10.000 do 1.000.000 eura. U izuzetnim slučajevima postoji mogućnost odstupanja od pravilnika, uz izricanje posebnih mjera.

Fudbal u ovoj zemlji mora da stane na neodređeno vrijeme. Taj zaključak donijeli su ministar sporta Jorgos Vasilijadis i premijer Grčke Aleksis Cipras na hitnom sastanku Vlade. Prvenstvo je suspendovano do daljeg, sve dok bezbjednosne procjene ne budu povoljne i dok vlasti u Grčkoj ne daju zeleno svjetlo za nastavak takmičenja.

Istovremeno, rukovodstvo Superlige suprotstavilo se odluci grčke Vlade da suspenduje šampionat na neodređeno vreme.
„Suspenzija ne donosi ništa, osim što ruši sve pozitivno što je do sada urađeno. Također, utječe na opstanak klubova koji bez takmičenja ne mogu da prežive. Zato tražimo nastavak takmičenja odmah“,  izjavio je predsjednik Superlige Jorgos Stratos nakon sastanka sa ministrom kulture i sporta Jorgosom Vasilijadisom.

Zamjenik ministra sporta Jorgos Vasilijadis prokomentirao je slučaj i otkrio da je izbacivanje grčkih klubova iz svih evropskih takmičenja realnost te da će i protiv PAOK-a i Savidisa biti pokrenuti postupci.

PAOK će biti optužen zbog svega što se dešavalo na Tumbi. Odluka Vlade Grčke da prekine šampionat je samo posljedica onoga što je Savidis uradio. Borimo se za vladavinu zakona. Da PAOK stvarno ima dobre odnose sa nama, zar bismo ovako reagirali?! Sada smo u stalnoj komunikaciji sa UEFA i FIFA“, rekao je Vasilijadis.

Dan nakon što je suspendovana Superliga, FIFA je poslala delegaciju u Grčku kako bi sa nadležnima razgovarala o fudbalskoj krizi u toj zemlji.
FIFA zahtijeva beskompromisni pristup istrebljenju svih oblika nasilja u fudbalu“, rekao je direktor FIFA Evropa Bjorn Vasalo.

Krovna svjetska fudbalska organizacija je već ranije upozoravala grčke sportske vlasti da neuspjeh u sprovođenju brzih reformi može dovesti do suspenzije reprezentacije iz mađunarodnih takmičenja. Ukoliko PAOK zbog ponašanja Savidisa izgubi bodove najvjerovatnije će ostati bez dugo čekane titule. Za PAOK postoje tri opcije za kaznu – da klub izgubi bodove, da igraju bez publike i poništavanje čitave sezone.

Bit će zanimljivo vidjeti rasplet situacije.

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here