Iako su slovenački mediji u protekloj sedmici prenijeli informaciju da veliki kineski proizvođač kućanskih uređaja Haier provodi opsežnu analizu Gorenja sa ciljem sklapanja strateškog sporazuma ili preuzimanja dijela vlasničkog udjela u toj velenjskoj kompaniji, kompanija Gorenje je demantovala ove navode.

S druge strane, slovenačka kompanija Gorenje potvrdila je za B92 da će ove godine početi postupak prodaje proizvođaća bojlera Gorenje Tiki.

Kako su naveli, prodaja tog dijela poslovanja dio je restrukturiranja poslovanja u skladu sa novim strateškim opredeljenjem fokusiranja na osnovnu djelatnost.

Iz Gorenja nisu odgovorili da li su dio planirane prodaje i tri fabrike u Srbiji, kao niti kakve bi se promijene po pitanju djelatnosti ili broja zaposlenih mogle dogoditi ako do prodaje fabrike u Srbiji dođe.

Gorenje je u Srbiji prisutno na tri proizvodne lokacije. U Valjevu je organizovan proizvodni centar za frižidere i zamrzivače, a u fabričkom kompleksu u Staroj Pazovi proizvode se bojleri. Fabrika u Zaječaru proizvodi mašine za pranje i sušenje veša.

No, da u ovoj kompaniji i nije tako sjajna situacija, potvrđuju i radnici ovog velikog slovenskog giganta koji su danas zaprijetili štrajkom zbog otkazivanja starog kolektivnog ugovora i nastojanja uprave da im se smanji broj dana godišnjeg odmora na koji su prema njemu imali pravo.

Štrajk zbog otkazivanja kolektivnog ugovora podržava više od 95 posto zaposlenih, kazao je predsjednik sindikata Žan Zeba, dodavši da im uprava nije odgovorila na zahtjev da opozove svoju prijašnju odluku o otkazivanju kolektivnog ugovora. Do otkazivanja kolektivnog ugovora došlo je nakon konflikta sindikata i uprave koji se nisu mogli dogovoriti oko smanjivanja broja dana godišnjeg odmora, jer je uprava tražila da se odmor smanji za četiri dana, dok je sindikat dopuštao smanjivanje za najviše dva dana.

Stari kolektivni ugovor iz 1991. godine više ne odgovara sadašnjoj situaciji i treba ga modernizirati prema sadašnjim prilikama, navela je uprava Gorenja koju vodi Franjo Bobinac.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here