Bh. kompanije se sve više odlučuju na investiranja, širenje proizvodnje i prodajnih kapaciteta, te mogućnosti prisutnosti na svjetskom tržištu. O razvoju bh. kompanija najbolje svjedoče konkretne brojke i priznanja. Takvih vijesti nije nedostajalo ni prethodne sedmice. Business Magazine donosi pregled najznačajnijih vijesti i događaja u protekloj sedmici.

  1. Prestižna nagrada za Turističku zajednicu Kantona Sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo dobila je priznanje za najbolje organizirani štand na 22. Međunarodnom sajmu turizma EMITT 2018., koji se održava u Istanbulu. Bosna i Hercegovina je izabrana izmedju 1.600 izaglača i sigurno je motivirajuća činjenica za sve projekte koji se planiraju realizirati u 2018.godini.

  1. Oprema za proizvodnju oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje, donijelo je Odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina pri puštanju robe u slobodan promet. Pri tome su jasno definirana količinska ograničenja za duhan i duhanske proizvode, te alkohol i alkoholna pića.

  1. Povećanje cijena goriva u BiH

Nakon stupanja na snagu seta Zakona o akcizama, a s obzirom na to da su obaveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cijena goriva, od 1. februara ove godine, gorivo je poskupilo za 15 feninga sa PDV-om.  Cijena goriva će sada iznositi nekih 18,5 feninga za koliko je poskupila nabavna cijena na dizelu, a na benzinu nešto više.

  1. Za razvojne projekte u BiH 16 miliona eura

Ambasada Švedske u BiH na čelu sa ambasadorom Andersom Hagelbergom, u razgovoru sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, istaknula je da će Švedska u ovoj godini u razvojne projekte u Bosni i Hercegovini uložiti 16 miliona eura donatorskih sredstava, a fokus je na projektima u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, te zaštite okoline.

  1. Britanska kompanija traži partnere u BiH

Jedna od najvećih maloprodajnih grupacija u Evropi Kingfisher Group traži dobavljače na teritoriji Bosne i Hercegovine za prodaju proizvoda za domaćinstva. Predstavnici Kingfishera traže dobavljače za veliki broj proizvoda, ali su im prioritet proizvodi industrije plastike. Zainteresovani su za saradnju sa proizvođačima plastičnih kanti, saksija, raznih kutija, cijevi i dr.

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here