BH-Gas obavještava javnost da je danas 02.02.2018. godine u BH-Gasu održan sastanak predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID, EBRD i BH-Gas po pitanju učešća ovih institucija u realizaciji strateškog projekta izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.

Kao što smo već obavijestili javnost, Vlada Federacije BiH je za projekat BH-Gasa „Južna interkonekcija BiH Hrvatska pravcem Zagvozd – Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvojkom za Mostar donijela zaključak o strateškom interesu istog za Federaciju BiH, te zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Nakon što je za projekat Južne interkonekcije Evropska Komisija odobrila grant sredstva u okviru ConnecTA predpristupnog fonda, te je u zadnjoj fazi izrada sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA). Današnjim sastankom je potvrđena podrška ovom projektu od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i USAID koji su spremni finansirati izradu slijedećeg nivoa tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti, idejnog projekta i studije uticaja na okolinu i društvo. Za tu namjenu već su obezbijeđena grant sredstva, te pokrenute aktivnosti na pripremi dokumentacije.

Veoma je važno istaći podršku projektu od strane Vlade Federacije BiH, te usku saradnju BH-Gasa sa EBRD bankom koja je u fazi izrade tehničke dokumentacije kroz fondove EU i USAID tehničke pomoći također snažno podržala projekat, te izrazila spremnost da u konačnici kroz kreditni aranžman učestvuje u finansiranju izgradnje projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.  

Tokom sastanka predstavnici USAID i EBRD su istakli svoju privrženost realizaciji ovog strateškog projekta čiji značaj se ne ogleda samo u gasifikaciji novih područja unutar BiH, nego shvataju značaj ovog projekta prvenstveno radi osiguranja sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom postojećih potrošača u Federaciji BiH / BiH koja bi se postigla kroz diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom. Projekat Južne interkonekcije je u direktnoj vezi sa projektom izgradnje terminala na Krku i IAP projektom.

USAID i EBRD su osim podrške ovom projektu istakli važnost očuvanja i stabilizacije tržišta prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini i stvaranja zakonskog okvira u BiH, te je u tom smislu razgovarano o tehničkoj pomoći USAID-a na transponovanju Trećeg energetskog paketa u punom obimu.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here