fena

Njemačka je i prošle godine bilježila najveći višak u platnom bilansu u svijetu, objavio je ekonomski institut Ifo, otvarajući vrata novom valu kritika na račun najveće evropske privrede.

Međunarodni monetarni fond (IMF) i Evropska komisija godinama pozivaju Njemačku da potakne domaću potražnju i uvoz kako bi smanjila globalne privredne neravnoteže i potakla globalni rast, uključujući i onaj unutar eurozone.

Iz Ifoa su objavili da je višak u njemačkom platnom bilansu u 2017. godini iznosio 287 milijardi dolara i ponovo je bio najveći u svijetu, drugu godinu zaredom. Na drugom je mjestu Japan sa 203 milijarde dolara.

Američki predsjednik Donald Trump je kritikovao Njemačku, tvrdeći da ulaže premalo napora u smanjenje viška u razmjeni sa Sjedinjenim Državama i optužujući Berlin da vodi “vrlo lošu” trgovinsku politiku.

Kancelarka Angela Merkel odbacila je takve optužbe, skrećući pažnju na činjenicu da je lična potrošnja u međuvremenu postala glavni pokretač rasta njemačke privrede. Utvrdila je, također, da je njemački višak uglavnom rezultat međusobnog djelovanja ponude i potražnje na svjetskim tržištima, te da Berlin ima tek ograničeni uticaj na važne faktore poput kursa eura i cijena energije.

Kina je na listi zemalja sa najvećim viškom u platnom bilansu u 2017. kliznula na treće mjesto, sa 135 milijardi dolara.

U prvih 11 mjeseci prošle godine višak u robnoj razmijeni Njemačke sa ostatkom svijeta iznosio je 249 milijardi eura (304,85 milijardi dolara), budući da je izvoz ponovo rastao snažnije od uvoza.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here