The Astana Times

Euro se na međunarodnim tržištima zadržao na najvišim nivoima u tri godine prema dolaru, a njegov se uspon nastavlja zbog sve većih očekivanja da će Evropska središnja banka (ECB) početi zaoštravati monetarnu politiku.

Prema dolaru, izloženom daljnjim pritiscima, euro je ojačao dodatnih 0,1 posto, na 1,2218 dolara. Njegov se uspon nadovezuje na snažne dobitke u prošlosedmičnom trgovanju kada je premašio nivo od 1,22 dolara. Povod tomu bio je zapisnik sa posljednje sjednice ECB-a, kojeg su ulagači protumačili kao signal spremnosti za smanjenje programa poticajnih mjera u eurozoni.

Dolar je nakratko skliznuo na najniže nivoe od sredine prošlogodišnjeg septembra od 110,6 jena, nakon što je u najnovijim izjavama čelnik japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) istaknuo oporavak japanske privrede. U kasnijem se trgovanju stabilizirao na 110,74 jena, što znači da je skliznuo 0,2 posto..

U takvom je ozračju dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,2 posto, na najniže nivoe u tri godine.

Američka valuta ostaje pod pritiskom, jer su sudionici tržišta sve više uvjereni da će središnje banke najvećih svjetskih privreda, postupno početi smanjivati monetarne poticaje.

 

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here