Nakon detaljne analize pristiglih ponuda, kompanija Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac potpisala je ugovor o kontinuiranom mjerenju emisija u zrak sa renomiranim njemačkim proizvođačem, čime je ispunjen jedan od osnovnih uslova za obnavljanje okolinske dozvole.

“Pored aktivnosti na unapređenju tehnološko-proizvodnog procesa kojima smo se posebno posvetili posljednjih mjeseci, konkretnim djelima želimo pokazati da nastavljamo sa provođenjem mjera zaštite okoliša u skladu sa zakonskim propisima. Odabran je ozbiljan sistem, ozbiljna firma i vrijedna oprema koja će biti instalirana na dvije preostale tačke, a to su dimnjaci fabrike Energana i fabrike Koksara, i to u skladu sa evropskim standardima”, kazao je Jasmin Imširović, menadžer za okoliš i kontrolu kvalitete u GIKIL-u.

Potpisani Ugovor o nabavci, instalaciji i puštanju u rad kontinuiranog monitoring sistema za mjerenje emisija omogućit će cjelokupno praćenje izvora i uzroka zagađenja, te samim time i utvrđivanje odgovornosti i pravovremenu reakciju u cilju smanjenja svake zabilježene prekomjerne emisije. Sve ovo je dodatni dokaz da, nakon stabilizovanja poslovanja u posljednjem kvartalu koje znači i sigurna radna mjesta, a koja su prioritet, GIKIL ulaže maksimalne napore da kao društveno-odgovorna kompanija pokaže ozbiljnost i kada je u pitanju šira društvena zajednica.

“Ovo je bio jedan od osnovnih zaključaka Komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole i uslova Federalnog ministarstva za okoliš, kojeg smo nastojali pokrenuti u što kraćem periodu, sa veoma opreznim odabirom ponuđača i opreme, provjerene kod evropskih kompanija koje koriste datu opremu u svojim procesnim fabrikama. Smatramo da smo ovom investicijom stekli uslove za pokretanje aktivnosti za obnavljanje okolinske dozvole za GIKIL, i nadam se da će benefite ovog projekta vrlo brzo biti vidljive i prepoznate i od građana” kazao je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a.

Podsjećamo, na fabrici Koksara posljednjih mjeseci urađen je veliki posao i s ciljem poboljšanja tehnološke discipline koja indirektno pomaže u smanjenju mogućih emisija. Otklanjanjem tehničkih nedostataka, uz podizanje stepena odgovornosti operatera i održavanja, postignuta su značajna poboljšanja, ali i smanjenje fugativnih emisija. Aktivnosti na realizaciji novih investicionih projekata koji će doprinijeti boljem ekološkom okruženju GIKIL će nastaviti i u narednom periodu, s ciljem zajedničkog rješavanja ključnih problematika sa kojima se svi suočavamo.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here