ekonomski

Na svjetskim su berzama prošle sedmice cijene dionica porasle zahvaljujući dobrim pokazateljima iz najvećih svjetskih privreda i oporavku tehnološkog sektora.

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones ojačao 0,4 posto, na 24.329 bodova, dok je S&P 500 porastao  0,35 posto, na 2.651 bod.

Ulagače na najvećoj svjetskoj berzi ohrabrili su bolji nego što se očekivali podaci s tržišta rada, koji ukazuju na njegov oporavak nakon nedavnih poremećaja izazvanih razornim uraganima na jugu SAD-a.

U novembru je broj zaposlenih porastao za 228.000, gotovo 30.000 više nego što se očekivalo, dok je prosječna satnica porasla za 0,2 posto na mjesečnoj razini.

Uspon tržišta zahvaljuje se i oporavku tehnološkog sektora. Prije sedmicu dana taj je sektor izgubio gotovo četiri posto, jer su se ulagači preusmjeravali u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od očekivane porezne reforme u SAD-u.

No, u posljednja tri dana prošle sedmice, tehnološki je sektor nadoknadio veći dio tih gubitaka.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge dvaju poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast privrede i zarada kompanija, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Posljednjih dana je cijena bakra bila pod pritiskom zbog mogućeg usporavanja rasta kineske privrede, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, no analitičari sada očekuju da će se oporaviti.

Ulagače je ohrabrila i druga procjena koja je pokazala da je japanska privreda u trećem tromjesečju porasla na 2,5 posto, znatno više od 1,4 posto, koliko je pokazivala prva procijena.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here