Foto: Vedran Karuza

Zbog lošeg sistema praćenja rezidua, obilježavanja i kontrole kretanja životinja, te nepoštivanja propisa o prevenciji i suzbijanju kravljeg ludila, Bosna i Hercegovina za sada ne dolazi u obzir za izvoz crvenog mesa na tržište Evropske unije. To je za Business Magazine potvrdio i Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinsatvo BiH.

“U slučaju narednih aktivnosti na osiguravanju izvoza crvenog mesa, prvi preduslov jeste da BiH bude odobren Plan praćenja rezidua u ovim proizvodima, a za šta je Ured već uputio zahtjev Evropskoj komisiji. Po ispunjavanju ovog uslova, Ured, u saradnji sa nadležnim organima entiteta, treba poboljšati sistem za obilježavanje životinje i kontrolu kretanja, te ispoštovati zahtjeve po pitanju goveđe spongioformne encefalopatije (BSE — kravlje ludilo), koji se u BiH još uvijek nisu implementirali. Iako je BiH preuzela zakonodavstvo EU kojim je propisana kontrola ove bolesti, njegova implementacija na terenu još uvijek izostaje – nema podataka o broju urađenih testiranja zaklanih, uginulih ili na bolest sumnjivih životinja.

Nadalje, objekti (klaonice) moraju ispunjavati osnovne i posebne zahtjeve higijene te moraju biti usklađeni sa EU zahtjevima“, precizirao je Kalaba, uz napomenu da je situacija još gora kada je riječ o potencijalnom izvozu svinjetine iz BiH u EU.

“Za meso svinja postoji i dodatni zahtjev, a on se odnosi na obavezu prekida sa vakcinacijom svinja protiv bolesti svinjeske kuge, te osiguranje sredstva u budžetima entitetskih institucija za eventualnu nadoknadu štete proizvođačima ukoliko bi došlo po pojave ove bolesti (što je sasvim izvjesna opcija). Treba napomenuti da još niti jedna zemlja u regionu (Srbija, Cma Gora, Makedonija, Albanija) nije prestala sa vakcinacijom, iako je bilo razgovora da se to uradi sinhronizovano. Jednostrani prekid vakcinacije samo od strane naše zemlje doveo bi do poremećaja u trgovini svinjskim mesom sa zemljama u okruženju. Također, u slučaju prekida sa vakcinacijom biosigurnosne mjere na farmama bi se moralo značajno popraviti“, pojasnio je Kalaba.

PREKOArmin Zeba
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here