Evropska komisija za brzo obavještavanje o sigurnosti hrane (RASFF) u posljednjih mjesec dana nekoliko puta je upozorila Agenciju za sigurnost hrane BiH da su zbog prevelike koncentracije kancerogenog akrilamida sa hrvatske granice vraćene pošiljke keksa proizvedenog u bosanskohercegovačkim fabrikama.

“U skladu s našim procedurama, Agencija je sve raspoložive informacije o akrilamidu u navedenim proizvodima dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, te pokrenula inicijativu prema Vanjskotrgovinskoj komori BiH da se organizira sastanak s predstavnicima konditorske industrije i proizvođačima pekarskih proizvoda na kojem bismo ih upoznali s trenutačnim stanjem te dali preporuke za smanjenje razine akrilamida u skladu s najnovijim znanstvenim saznanjima“, saopćili su tim povodom iz Agencije, uz napomenu da “u vrijeme odbijanja s granice, u Bosni i Hercegovini, kao ni u Hrvatskoj, zakonodavstvom nisu bile propisane najveće dopuštene količine akrilamida u ovim proizvodima te su se nadležni organi Hrvatske pozivali na Preporuku Komisije o ispitivanju razina akrilamida u hrani.

Međutim, iako joj je glavna zadaća zaštita stanovništva BiH od hrane štetne po zdravlje, iz Agencije su odbili precizirati o kojoj vrsti keksa i srodnih proizvoda je riječ te ko su njihovi proizvođači. Nije izdat ni nalog za povalačenje spornih proizvoda iz domaćih maloprodajnih objekata, tako da građanima preostaje da, kao i do sada, keks proizveden u bh. fabrikama konzumiraju na vlastiti rizik ili da, pak, do dlajnjeg apstiniraju od njegove konzumacije.

Inače, prame podacima Agencije, ukupna količina keksa odbijenog sa granice Hrvatske iznosi 7,2 tone.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here