“Ako o nasilju ne progovorimo, nikada neće prestati”. Tema je to kampanje “Čitaj između redova”, koju je pokrenuo Avon povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv nasilja u porodici, te 16 dana aktivizma koji završavaju 10. 12. na svjetski Dan pravde.

Partneri cijelog projekta su Fondacija lokalne demokratije i Sigurna mreža koji svojim radom i pružanjem skloništa ženama direktno pomažu u rješavanju problema, ali i borbi protiv nasilja općenito.

U Bosni i Hercegovini je 47 posto žena bilo izloženo nekom obliku nasilja. “Kada bi se svađali u kući, moj suprug mi je prijetio oružjem i govorio bi da će nas pobiti, da smo mi njegovi neprijatelji, agresori, da ne zaslužujemo živjeti”, rekla je H. N. štićenica Sigurne kuće.

Svako može pomoći tako da posjeti stranicu progovoriprotivnasilja.ba i podijeli video kampanje sa stranice, a ako ste doživjele nasilje ostavite svoju priču u anonimnoj ispovjedaonici.

Kampanji se pridružila i poznata bh. glumica Zana Marjanović kao glasnogovornica kampanje.

U okviru ove kampanje Avon je uručio i donaciju od 25.000 KM Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži, te tako direktno pomogao rad sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini, kao i programe podrške onima koji su preživjeli nasilje.

Žene ostaju u vezama s nasilnicima dugi niz godina, a prosječno trajanje takve veze je oko dvije godine.”Da sam znala da ova kuća postoji, davno bih potražil pomoć, jer je moj brak bio pakao… Mislila sam da mi niko ne može pomoći”, rekla je štićenica Sigurne kuće.

“Ponosni smo što i ova donacija Avona ide onima kojima je to zaista potrebno. Globalna misija i djelovanje u lokalnim zajednicama pokazuju predanost kompabije Avon da poboljša živote širom svijeta. Avon Bosna i Hercegovina prepoznao je važnost baš ove borbe, jer nasilje u porodici izrazito je često i svi zajedno trebamo biti svjesni koliko je važno govoriti o njemu, boriti se protiv njega i zaustaviti ga. Svi zajedno moramo progovoriti i učiniti da se poboljšaju životi žena u našoj zemlji”, rekla je Šejla Korjenić, PR kompanije Avon.

Amber narukvica podrške u borbi protiv nasilja u porodici – Šifra za naučivanje: 31518 – Cijena: 15,00 KM

Ovakvi projekti i donacije mogući su zahvaljujući Avonovom fondu za borbu protiv nasilja u porodici koji i vi možete podržati kroz narudžbu Avon proizvoda sa znakom beskonačnosti.

“Avon je već ranije bio naš partner u borbi protiv nasilja u porodici i pokazao se kao idealan partner, svjestan važnosti društveno odgovornog rada i ulaganja u zajednicu. Smatram da se samo tako može postići cilj u smislu pomoći žrtvama, ali i u podizanju svijesti građana o problemu nasilja u porodici u našem društvu.

Ono što je bitno istaknuti je da se nasilje u porodici uvijek treba prijaviti nadležnim organima i da se osobe koje se suočavaju s njim potraže adekvatnu pomoć. A nju mogu uvijek naći na besplatnim SOS linijama. Što se tiče donacije koja nam je danas uručena, sredstva će se raspodijeliti za osam sigurnih kuća koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine, članica Sigurne mreže i ona će svakako doći u prave ruke”, rekla je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije.

Nasilje u porodici možete prijaviti na anonimne telefone u Republici Srpskoj 1264 i Federaciji BiH 1265. Progovorite o nasilju, jer ako nasilju iskreno ne progovorimo, nikada neće prestati.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here