dalmacijaSKI

Hotel Maršal uskoro bi ponovo mogao biti u funkciji, čeka se odluka Vlade KS. Zahvaljujući inicijativi JU Studentski centar Sarajevo koja je zainteresovana da preuzme upravljanje nad ovim objektom, Maršal bi sljedeću sezonu mogao dočekati u novom ruhu, potvrdio je Tarik Curić, direktor ove ustanove.

Kazao je da je sada na potezu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, te ministar privrede i finansija Muharem Šabić koji će da donesu konačnu odluku, ali i izdvoje određen dio sredstava kako bi se izmirile zaostale obaveze koje hotel Maršal ima, a kako bi se omogućio dalji rad ovog objekta.

“Ono što je preduslov da se nama hotel da na upravljanje jesu procedure koje trebaju da se riješe u narednim danima, a odnose se na sadašnje vlasništvo hotela. Vlada FBiH treba da prepusti dio svog vlasništva nad hotelom Vladi KS-a koje bi tada bilo 100 postotno, a zatim da se odluči da li će se nama ustupiti hotel na upravljanje ili će on i dalje da propada. Ono što je naša prednost jeste da posjedujemo sve ljudske kapacitete kako bi pokrili njegov rad koji ne bi iziskivao dodatne troškove, a sve je izvjesnije da će se ovakva inicijativa ispoštovati”, kaže Curić.

U budžetu KS već je planiran dio sredstava za ovu namjenu, negdje oko 200.000 hiljada KM.

“U narednim danima očekujemo povratnu informciju iz Vlade kako bi mogli sastaviti ugovor kojim bi nam bio omogućen ulazak u hotel i kako bi počeli sa njegovom sanacijom. Njegovom nesanacijom hotel se vodi u dalju propast, već sada su prisutni veliki problemi, s obzirom da nema grijanja, jer je plin isključen, a postoji i mogućnost pucanja cijevi pa bi time i šteta bila veća. Ovo je prva godina kako je on zatvoren, a nalazi se na najatraktivnijem dijelu Bjelašnice i siguran sam da se gube značajna sredstva njegovim nekorištenjem, tačnije njegovim neosposobljavanjem za rad”, kazao je Curić.

Kaže da ukoliko Vlada prepozna značaj da se hotel njima dodjeli na upravljanje, on će i dalje biti komercijalnog tipa, otvoren za korištenje kako njihovih studenata tako i svih drugih posjetitelja, a obnovit će se i prateći sadržaji.

Dug hotela Maršal trenutno iznosi 2,6 miliona maraka. Radnici su ga napustili i hotel je već godinu dana zatvoren i zapušten. Maršal je u vlasništvu Kantona Sarajevo sa 35 posto, a 65 posto je u vlasništvu Federacije BiH. Jasno je da ukoliko se ovaj objekat ne da nekome na upravljanje jedini drugi izlaz je stečaj.

 

 

IZVORakta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here