Uprava Autocesta Federacije BiH odlučila je da je austrijsko-bosanskohercegovački konzorcij koji čine Strabag i Euro-Asfalt ispunio sve potrebne uvjete iz tendera prema kojima bi trebao graditi dionicu autoputa na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići. Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 200 miliona KM.

Radi se o najvrednijoj dionici na Koridoru, dugoj 11 kilometara. Na tom potezu bit će i most Počitelj, dug 945 i maksimalno visok 100 metara. Ovu informaciju potvrdio je i Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH. Ali, konačnu odluku treba donijeti Evropska investicijska banka (EIB), koja kreditira gradnju ove dionice.

Uprava Autocesta odlučila se za konzorcij StrabagEuro-Asfalt nakon razmatranja svih ponuda. Ta odluka poslana je EIB-u na odobrenje i o stavu te banke ovisi hoće li posao biti dodijeljen Strabagu i Euro-Asfaltu.

Riječ je o tenderu koji je početkom godine poništen pa raspisan novi. Najpovoljniju ponudu poslao je u julu konzorcij Azvirt, koji čine Kinezi i Azerbejdžanci s domaćim podizvođačem, širokobriješkim Heringom.

No, tenderska komisija nakon evaluacije odlučila je gradnju ove dionice, prema ponudi i uvjetima tendera, ipak prepustiti Strabagu i Euro-Asfaltu, jer Azvirt nije dao garancije kakve su tražene u tenderu. Garancije koje su dali Strabag i Euro-Asfalt komisija je ocijenila valjanim.

Terzić kaže da su tu ponudu i poslali EIB-u i da im je prekjučer stigao odgovor iz banke da se ona ipak mora dopuniti, ali u Autocestama smatraju da je ocijenjena najboljom.

EIB sada kaže da trebamo dopuniti evaluacijski izvještaj, da trebamo pojasniti neke stvari. To ćemo i uraditi. To nije sporno. Mi i dalje stojimo kod ponude koju smo poslali, a to su Strabag i Euro-Asfalt. Na tu ponudu smo se odlučili i nju ćemo i elaborirati i sve pojasniti“, rekao je Terzić.

IZVORFENA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here