Ministar Jusko sa direktorima RAK-a i tri telekom operatera o uvođenju 4G mreže

369
4G

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je danas sastanak sa direktorom Regulatorne agencije za komunikacije Predragom Kovačem, direktorom BH Telecoma Mirsadom Zaimovićem, pNa sastanku je dogovoreno da će Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH te resornim ministarstvima, pokrenuti donošenje odluke o uvjetima za izdavanje 4G dozvole. Da bi se to realiziralo, potrebno je formirati radnu grupu koja će razmotriti sve aspekte dodjele dozvola i uvažiti činjenice o potrebi što brže afirmacije mreža nove generacije, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Na sastanku je zaključeno da će Ministarstvo za Vijeće ministara pripremiti informaciju o ovom sastanku te predložiti set zaključaka za usvajanje na Vijeću ministara.

RAK će, u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, Ministarstvom saobraćaja i veza RS te Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH, izraditi Nacrt odluke o izdavanju 4G dozvola licenciranim mobilnim operatorima u BiH, cijeni, načinu i postupku plaćanja dozvola, kao i namjeni uplaćenih sredstava, nakon čega će Nacrt odluke poslati Vijeću ministara na usvajanje.

Na sastanku je razgovarano i o provedbi Strategije prelaska sa analognog na digitalno emitiranje u BiH te o gašenju analogne zemaljske radiodifuzije kako bi se omogućila dodjela MUX C i MUX D za komercijalne potrebe shodno Strategiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here