Institucije Bosne i Hercegovine nisu efikasne u upravljanju imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, što za posljedicu ima rast troškova smještaja, propadanje imovine BiH i neujednačen životni standard zaposlenika DKP-ova, zaključak je Ureda za reviziju institucija BiH.

“Jedna četvrtina budžetskih izdataka Ministrstva vanjskih poslova BiH su izdaci za troškove smještaja u 56 DKP-ova. Većina objekata u 56 DKP-ova BiH (zgrade ambasada, misija, konzulata, rezidencije i stanovi za funkcionere) nije u vlasništvu BiH, nego se unajmljuje. Iako je broj nekretnina DKP u vlasništvu BiH u periodu 2004. – 2016. povećan sa šest na 17, on se nije značajno odrazio na smanjenje troškova smještaja DKP-ova i njihovih funkcionera, koji su sa 8,7 miliona KM u 2004. narasli na 13,8 miliona KM u 2016. godini“, navodi se u revizorskom izvještaju. “Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH”, uz konstataciju da “odluke Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva finansija i trezora i Vijeća ministara), koji određuju troškove smještaja, nisu zasnovane na kvalitetnim analizama i uvjerljivim obrazloženjima“.

“MVP nema kvalitetne analize prioriteta i potreba za nabavku i rekonstrukciju objekata DKP-ova. Kriteriji i standardi koje DKP objekti trebaju ispunjavati utvrđuju se od slučaja do slučaja.

MVP je neefikasan u nabavci i osposobljavanju imovine za potrebe DKP-ova. Odobrena budžetska sredstva za nabavku i rekonstrukciju objekata DKP-ova se ne koriste u predviđenim rokovima.

Znatan broj naslijeđenih objekata nije rekonstruisan niti useljen i propada. Milioni maraka budžetskih sredstava su godinama neoročeni i blokirani čekali realizaciju rekonstrukcije i nabavke objekata DKP-ova. Za navedeno vrijeme bespotrebno se gomilaju troškovi zakupa.

Naknade za smještaj zaposlenih nisu usklađene sa UN indeksima troškova života, pa primanja zaposlenika DKP ne osiguravaju podjednak životni standard. MVP ne nudi jasna obrazloženja uticaja predloženih propisa na buduće budžetske izdatke i na životni standard zaposlenika DKP-ova“, precizira se u revizorskom izvještaju.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here