UPS-ovi sa litij-ionskim baterijama Schneider Electrica sve zastupljeniji

Očekuje se da će ta tehnologija, u samo osam godina, zauzeti 40 posto tržišnog udjela u području tehnologija rezervnog napajanja.

2012

Posljednji izvještaj kompanije Bloomberg predviđa daljnji rast kapaciteta litij-ionskih baterija kao rezervnog izvora neprekidnog napajanja u podatkovnim centrima u svijetu. Kapaciteti tih uređaja, kaže se u izvještaju Bloomberg New Energy Finance, narast će do 2025. godine na 5,6 GWh. Glavni razlog sve šire primjene tehnologije litij-ionskih baterija u podatkovnim centrima je njihova sve niža cijena i prednosti koje omogućavaju bolje upravljanje energijom u tim postrojenjima. Očekuje se da će ta tehnologija, u samo osam godina, zauzeti 40 posto tržišnog udjela u području tehnologija rezervnog napajanja. Na tržištu na kojem se inače ne događaju tako brze promjene tehnologija, takav je rast zapravo spektakularan.

Uštede u energiji i prostoru

Klasične hemijske (VRLA – Valve-Regulated Lead-Acid) baterije danas su još jeftinije, ali litij-ionske baterije bit će sve dostupnije. Razlog tome je sve šira upotreba električnih vozila – tehnologije koja sve više popularizira te uređaje kao izvor energije. Litij-ionske baterije sve će više biti korištene u velikim podatkovnim centrima, prije svega u onim koje drže kompanije internetski giganti, kompanije kao što su Amazon, Facebook i Google – u kojima ušteda na svakom atomu energije i milimetru prostora znači veliki novac. Bloomberg New Energy Finance izvještaj prognozira da će litij-ionske baterije do 2025. godine biti ugrađene u 55 posto uređaja za rezervno napajanje u takvim podatkovnim centrima.

Niz prednosti

Brojne su prednosti koje litij-ionske baterije kao izvor energije pružaju centraliziranim UPS sistemima za rezervno napajanje u podatkovnim centrima. Jednostavnije ih je održavati i dvostruko duže traju od hemijskih baterija. Fizički se stalno smanjuju, što je važno jer u podatkovnim centrima ostavljanju više prostora za postavljanje informatičke opreme. Bolji softver omogućuje kontrolu litij-ionskih baterija na razini svakog pojedinog modula, a to garantira bolju iskoristivost tih uređaja. Mogu raditi i na višim sobnim temperaturama, pa ih treba manje hladiti. Kombinirano i kumulativno djelovanje svih navedenih prednosti znatno smanjuje ukupnu cijenu vlasništva te tehnologije i čini je sve privlačnijom za sve kompanije koje se u svom poslu bave obradom i pohranom velikih količina podataka.

Svestrana primjena Schneider Electric litij-ion UPS-a

Schneider Electric je, prije dvije godine, bila prva kompanija u svijetu koja je napravila UPS uređaj utemeljen na litij-ionskim baterijama. Danas je njihova inačica tog uređaja instalirana u dvadesetak postrojenja u svijetu, u kojima pruža ukupno 10 MWh kapaciteta. Riječ je o implementacijama u velikim kompanijama kao što su dobavljači kolokacijskih usluga i finansijske kompanije s velikim podatkovnim centrima, do implementacija u raznim industrijskim pogonima pa i u vrlo malim serverskim sobama. Uređaji za rezervno napajanje Schneider Electrica utemeljeni na litij-ionskim baterijama primjenjivi su u raznim situacijama, znatno povećavaju efikasnost podatkovnih centara i štede novac.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here