Zašto je njihova nafta nezamjenljiva? Košta samo tri dolara

Rusija raspolaže sa otkrivenim zalihama nafte i gasa za više od 50 godina

448
Foto: globalriskinsights.com

Cijena proizvodnje jednog barela nafte u Rusiji iznosi između 3 i 8 dolara, saopštio je zamjenik ministra energetike Rusije Anton Inyutsyn.

“Zbog niske cijene proizvodnje nafte, između 3 i 8 dolara za barel, naša resursna baza ostaje jedna od najkonkurentnijih u svijetu“, navodi magazin “Ruska energetska nedelja“ riječi zamjenika ministra energetike.

Prema Inyutsynovim riječima, Rusija je prošle godine sačuvala lidersku poziciju u isporuci gasa na svjetskom tržištu, gdje je njen udio iznosio 20 posto, ali je i povratila prvo mjesto u isporuci tečnih ugljovodonika — izvezla je 12 posto nafte i 9 posto naftnih derivata.

Inyutsyn Anton, zamjenik ministra energetike Rusije – FOTO: Realnoe Vremy

“Osnovni izazovi za ruske naftaše povezani su sa tehničkom zastarjelošću i ograničenim pristupom finansijskim resursima, uključujući i sankcijama. Strategija se zasniva na tome da se poveća tehnološka saradnja sa partnerima iz država Pacifičkog regiona i drugih regiona koji se nisu pridržavali sankcija, stvarajući sa njima investicione fondove za finansiranje velikih projekata i organizujući zamjenu kritički važne opreme koja se nabavlja u inostranstvu“, naglasio je Inyutsyn.

U martu ove godine ministar energetike Rusije Alexander Novak saopštio je da Rusija raspolaže sa otkrivenim zalihama nafte i gasa za više od 50 godina, dok je cijena proizvodnje nafte tada iznosila između 10 i 15 dolara za barel.

IZVORB92.net
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here