Novi rekord za Međunarodni aerodrom Sarajevo: U julu opsluženo preko 140.000 putnika

Trend pozitivnog poslovanja uz povećanje broja letova i putnika, očekuju i u narednom periodu.

596

U julu je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS) opsluženo ukupno 140.025  putnika, što predstavlja povećanje za čak 28 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, čime je oboren rekord po pitanju broja putnika u jednom mjesecu.

Broj obavljenih aviooperacija u mjesecu julu je 1.412 što je za 17 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u mjesecu julu je otpremljeno 260.813 kg komercijalnog karga tj. 65 posto više u odnosu na juli 2016. godine.

U periodu od 01.01. do 31.06.2017. godine, opsluženo je ukupno 383.983 putnika, što je za 7 posto više u odnosu na 2016. godinu. Broj aviooperacija u prvom polugodištu tekuće godine je 5.854 što je za 12 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. U prvom polugodištu tekuće godine otpremljeno je 1.605.669 kg komercijalnog karga što je za 61 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

U kontekstu predstojeće realizacije brojnih razvojnih projekata Međunarodnog aerodroma Sarajevo, odnosno prvenstveno činjenice da su praktično dostignuti projektovani kapaciteti terminalne zgrade, neophodno je napomenuti da su pomenuti impozantni rezultati postignuti zahvaljujući izuzetnom radnom angažmanu zaposlenika aerodroma.

U ovom trenutku blizu dvadeset aviokompanija je uspostavilo aviolinije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Bez obzira na tu oštru konkurenciju, MAS konstatno radi na privlačenju novih kompanija, te svoj pristup nastoji prilagoditi pojedinačnim i specifičnim potrebama svake aviokompanije zasebno. Kao rezultat toga, u manje od sedam mjeseci ove godine, pet novih aviokompanija (WizzAir, Tuifly, Atlasglobal, Nesma Airlines, Wataniya Airways) su uspostavile aviolinije sa sarajevskog aerodroma, a pregovori sa jednom od najvećih svjetskih aviokompanija, Qatar Airways-om su u toku.

Trend pozitivnog poslovanja uz povećanje broja letova i putnika, očekuju i u narednom periodu.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here