Agrona uspješno prati bh. poljoprivrednike

Izvršene isplate kooperantima koji se bave uzgojem kornišona

732

Firma Agrona d.o.o. Živinice je izvršila isplatu za prvu polovinu mjeseca jula 2017. svojim kooperantatima koje se bave uzgojem kornišona. Unatoč velikim gubicima i šteti koju je ova firma pretrpila u toku prošle sezone, Agrona je i u ovoj sezoni stala uz bosanskohercegovačke poljoprivrednike , te nastavila sa otkupom i izvozom kornišona u EU.

„Poljoprivrednici su isplaćeni za prvu polovinu mjeseca jula, a redovne isplate ćemo nastaviti do kraja sezone. Svi poljoprivrednici koji sarađuju sa nama dobili su inicijalni paket za uzgoj kornišona na početku sezone, koji je već djelimično otplaćen, izjavio je Fahrudin Delibajrić izvršni direktor Agrone.

Agrona je u sezoni 2017. sklopila ugovor sa oko 1.000 kooperanata iz Bosne i Hercegovine, a planiran je otkup 4.000 tona kornišona od domaćih poljoprivrednika. Kornišon će se preko kapaciteta Adriatic Group iz Beča pretežno izvoziti na tržište EU kao sirovina, dok će se oko 20 posto sirovine koristiti za preradu u vlastitim kapacitetima bosanskohercegovačkih fabrika Voćar-promet i Natura food, članica Adriatic Group.

„I dalje nemamo apsolutno nikakvu podršku, niti interes od strane vlasti da zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda. Mi smo više puta apelovali na vlast, te zajedno sa drugim firmamama iz BiH koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom tražili sastanak sa nadležnim ministarstvima kako bi zajednički našli model za jačanje primarne poljoprivrende proizvodnje, ali i za razvoj poljoprivredne strategije u BiH. Za sada nismo dobili niti jedan odgovor“, zaključio je Delibajrić.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here