Novi investitor u tekstilnoj industriji BiH

Plan je krenuti sa proizvodnjom što je prije moguće na površini od 12.000 m2 sa ciljem širenja do 60.000 m2.

563

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) je u suradnji sa  Svjetskim savezom dijaspore BiH pronašla novog investitora za tekstilnu industriju BiH. Radi se o turskom biznismenu Zihni Yildizu, koji je zajedno sa Hasanom Šehovićem, predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore, posjetio FIPA-u radi dogovora o načinu realizacije investicije.

Yildiz je vlasnik dvije fabrike tekstila u Turskoj i zvozi na tržište Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Ima ugovorenu proizvodnju za narednih 5 godina pa se osjeća velika potreba za proširenjem proizvodnje i kompletna proizvodnja u BiH će biti namijenjena izvozu.

U prvoj fazi investitor će zaposliti 250 radnika sa intencijom rasta u narednim godinama do 850 zaposlenih. Početna investicija bi iznosila 3.500.000 eura, dok je konačni plan uložiti 10.500.000 eura u razvoj i širenje proizvodnje.

Osoblje FIPA-e je investitora upoznalo sa uvjetima poslovanja u BiH posebno imajući u vidu tradiciju BiH u tekstilnoj industriji, dosta iskusnog kadra u ovoj privrednoj grani i postojanje stručnih obrazovnih institucija za školovanje novog kadra.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je novom investitoru obećao punu podršku u obezbjeđenju uvjeta za početak proizvodnje. U tom smislu FIPA će u konsultacijama sa lokalnim organima vlasti odabrati i ponuditi investitoru nekoliko investicionih lokacija sa svom potrebnom infrastrukturom.

Plan je krenuti sa proizvodnjom što je prije moguće na površini od 12.000 kvadratnih metara sa ciljem širenja do 60.000 kvadratnih metara.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here