Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se danas sa Hasanom Gülyüzom, direktorom kompanije TGT d.o.o. Galata Lokum koja u okviru projekta Galata Garden želi investirati 4 miliona KM u organsku proizvodnju Federacije Bosne i Hercegovine, pri čemu bi se otvorilo 150 novih radnih mjesta u FBiH.

Ministar Dedić je pozdravio planove ove kompanije te je izrazio svesrdnu podršku Ministarstva u realizaciji projekta.

Galata Garden će biti projekat fokusiran na plasteničku organsku proizvodnju salate, čeri paradajza i jagoda uz pomoć najsavremenijeg sistema navodnjavanja, a proizvodi bi bili plasirani na tržišta regiona i EU.

Predstavnici kompanije Galata Lokum trenutno su u potrazi za obradivim zemljištem u FBiH koje pogoduje ovoj vrsti proizvodnje, a na današnjem sastanku željeli su se informirati o mogućim lokacijama za realizaciju projekta te poljoprivrednom sektoru u FBiH.

Predstavnicima kompanije Galata Lokum ministar Dedić je ponudio pomoć u koordiniranju sastanaka sa nižim nivoima vlasti zavisno od područja općine ili kantona za čije zemljište turski investitori izraze želju, kako bi se razvijala poljoprivredna proizvodnja FBiH.

„Organska proizvodnja je veoma perspektivan sektor u Bosni i Hercegovini koja ima komparativne prednosti kao što su zemljište i bogatstvo voda. Na tržištu EU će uvijek biti potražnje za ovim proizvodima“, rekao je Dedić.

Ministar Dedić je podsjetio da je u Federaciji BiH na snazi Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji te da je u toku izrada pravilnika kojima će se dodatno regulirati ova oblast.

„Trenutno u BiH imamo veoma uspješne proizvođače u organskom sektoru, iako je isti u začetku. Organska proizvodnja nije strana našim poljoprivrednicima koji su koristili potencijale kao što su povoljna područja po broju sunčanih razdoblja i vodna bogatstva“, istakao je Dedić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here