Ammar Bukvić, tehnolog u proizvodnji mljekare Inmer iz Gradačca, svoju veliku životnu priliku iskoristio je prije tri godine kada je zahvaljujući Lactalisovoj stipendiji, kao student četvrte godine Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, nastavio školovanje u Francuskoj i na jednoj od najprestižnijih visokoškolskih ustanova, Ecole Superieure d’Agriculture, uspješno završio master studij. Po povratku u rodnu BiH, u Inmeru, čekalo ga je radno mjesto tehnologa, gdje danas primjenjuje stečena znanja i savremenu praksu, kako bi kvalitet proizvoda ove domaće mljekare svakim danom bio sve bolji.

„Za mene lično najteži izazov je bio sami dolazak u Francusku, prilagodba na njihov način života, te učenje francuskog jezika. A kasnije, svaki dan je donosio nove izazove“, otkriva na početku našeg razgovora Ammar. No, prilika da, osim na fakultetu stiče i teoretsko i praktično znanje, ima redovnu praksu i u tvornicama Lactalis grupe i uči direktno od ljudi koji se bave mlijekarstvom cijeli život, iskustvo je koje niti jedna knjiga može zamijeniti. „Vidjeti kako funkcionišu tvornice koje obrađuju milione litara mlijeka mjesečno te posmatrati vrhunske stručnjake kako rješavaju izazove i učiti od njih. To je neprocjenjivo“, kaže Ammar.

„Svoju praksu, u okviru dvije godine koje sam proveo u Francuskoj, obavljao sam u dvije Lactalisove tvornice; na jugu zemlje u fabrici koja se bavi proizvodnjom topljenog sira, a drugu godinu sam proveo u malenom gradu na sjeveroistoku Francuske, Craon, u sirani koja proizvodi regionalno popularan sir Chaussée aux Moines“, pojašnjava Ammar.

U okviru programa I2FA, po kojem je studirao upoznao je uspješne studente, kako iz regije, tako i iz cijelog svijeta. Naime, Lactalis grupacija odabrala 13 studenata iz cijelog svijeta; BiH, SAD-a, Južne Afrike, Hondurasa, Kazahstana i brojnih drugih zemalja. Sa njima Ammar je rado razmijenjivao iskustva, koja već više od godinu dana primjenjuje i u BiH, u Gradačakom Inmeru.

“Trenutno radim na poziciji tehnologa u proizvodnji. Ta pozicija podrazumjeva vođenje proizvodnje na dnevnoj bazi, što predstavlja nadzor operatera u proizvodnji i samu pripremu proizvodnje. Za period koji sam tu, mogu reći da sam zadovoljan postignutim. U posljednje vrijeme primjetno je to da mljekara stalno napreduje. Imamo poraste u otkupu i u proizvodnji, tako da sam izuzetno ponosan što sam dio ovog kolektiva. Moj plan je da prenesem sva svoja znanja iz Francuske u ovu sredinu, te da radim na tome da Inmer što više napreduje, kako kvalitetom, tako i kvantitetom“, kaže Ammar.

Njegov radni dan počinje obilaskom cijelog kruga mljekare i provjere stanja, a do kraja konstantno nadgleda proizvodnju. Jedan ekspert za preradu mlijeka mora poznavati svoju sirovinu i kako se ona ponaša u određenim uvjetima, te biti spreman donijeti pravovremene odluke, tvrdi Ammar, i pojašnjava kako se prilikom ocjene svakog proizvoda, osim okusa ocjenjuje i miris, izgled, tekstura proizvoda u ustima, i mnogi drugi parametri koji im pomažu kreirati kvalitetan proizvod.

Gradačaki Inmer najavljuje povećanje otkupa mlijeka od domaćih farmera, stalno raste izvoz, a planirana je i skora proizvodnju novih proizvoda. Sve to novi su izazovi i za Ammara: „Naravno da će to donijeti nove izazove, kako meni koji sam novi u mljekari, tako i mojim kolegama. Ali smatram da smo spremni kako za novo povećanja volumena proizvodnje, tako i za uvođenje novih tehnologija i novih proizvoda“.

I u vrijeme odlaska uspješnih i školovanih mladih ljudi iz BiH njegov cilj je pomoći struci u BiH i svoju ekspertizu primjeniti u ovoj domaćoj mljekari. „S obzirom da sam veliki patriota, želio sam da se vratim u BiH, da doprinesem razvoju naše zemlje, kako bi jednog dana bili zemlja u koju će mladi iz drugih zemalja željeti doći. Zahvaljujući kompaniji Lactalis BH u Francuskoj upoznao sam kako funkcionišu tvornice koje obrađuju milione litara mlijeka mjesečno. Želja mi je da cijelo to iskustvo da prenesem u mljekaru Inmeru Gradačcu, i svoju karijeru nastavim ovdje jer siguran sam da uspjeti se može i u BiH“, na kraju našeg razgovora kaže Ammar Bukvić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here