U Velikoj sali Općine Jajce u srijedu 09.11. održan je Info dan projekta “Ekonomsko osnaživanje mladih”, kojem je prisustvovao veliki broj mladih iz Jajca, Bugojna, Donjeg Vakufa, Kneževa, Šipova i Mrkonjić Grada. Mladi iz regije su pokazali veliki interes za ovaj projekat, čiji je cilj ekonomsko osnaživanje mladih kroz zapošljavanje i samozapošljavanje, izgradnju vještina potrebnih tržištu rada, prekvalifikaciju i edukaciju iz oblasti poduzetništva. Projekat “Ekonomsko osnaživanje mladih” implementira Kolektiv d.o.o (Posao.ba) iz Sarajeva u saradnji s Opštinom Jajce i U.G. “Centar za obrazovanje i druženje” iz Jajca, a podršku za realizaciju projekta dala je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Prisutnima su se u srijedu obratili predstavnici projekta, relevantni stručnjaci u oblastima zapošljavanja i poduzetništva, te ukazali na najznačajnije prednosti učešća u projektu. Također, prisutni su mogli dobiti najvažnije informacije koje se odnose na mogućnosti koje projekat nudi nezaposlenima, na vrstu podrške koju mogu očekivati u narednom periodu, te način na koji mogu povećati svoje šanse za zapošljavanjem. Predstavljen je i program rada sa startup kompanijama, a mladi su imali priliku da se prijave za učešće u programu sa svojim poduzetničkim idejama.

Koordinatorica projekta i stručnjak za tržište rada iz kompanije Posao.ba, Samra Dedić, izjavila je kako su mladi iz regije prepoznali značaj ovog projekta i da su došli na Info dan sa konkretnim pitanjima: “Mladi iz regije aktivno traže posao i prilike da unaprijede svoje šanse za zapošljavanjem, a upravo kroz ovaj projekat imamo mogućnost da im taj proces olakšamo i omogućimo posao, te da im ponudimo edukacije i prekvalifikacije koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada. Značaj ovog projekta se ogleda u tome što kroz direktnu podršku privatnom sektoru i saradnju s kompanijama, projekat podržava kreiranje radnih mjesta i na taj način stvara prilike za mlade ljude, dok istovremeno omogućava rast i razvoj kompanija. Važan segment projekta je i podrška za razvoj startup kompanija, te promocija poduzetništva među mladima”.

U narednom periodu nezaposlene mlade osobe iz Jajca i okolnih opština (Bugojna, Donjeg Vakufa, Kneževa, Šipova i Mrkonjić Grada) mogu očekivati više aktivnosti u okviru ovog projekta. U Jajcu uskoro počinje s radom i Biznis centar, u okviru kojeg će biti organizovan i prvi ciklus edukacija za poduzetnike i startup kompanije iz regije.

Nezaposleni koji nisu ispunili online aplikaciju za učešće u projektu mogu to i dalje učiniti putem linka.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here