Kompanija Samsung Electronics objavila je uspješno testiranje prototipa 5G mreže u saradnji sa Kineskim institutom za mobilna istraživanja (China Mobile Research Institute- CMRI), što predstavlja prekretnicu u saradnji između dvije kompanije otkako je Samsung postao član China Mobile 5G Centra u junu/lipnju 2016.

Tokom testiranja prototipa 5G mreže u Pekingu, ključne tehnologije,poput prostorne modulacije i FBMC-a (Filter Bank Multicarrier) su potvrđene za niske frekvencije (3.5GHz), te je testirana propusnost podataka i odlazna komunikacija. Uz pomoć Samsungovog ultra visokog frekvencijskog prototipa 5G sistema  i uređaja koje pokreće napredna tehnologija snopa zraka, Samsung i Kineski institut za mobilna istraživanja nastojali su potvrditi zajedničku izvedbu mmWave tehnologije i karakteristika frekvencije, uključujući mobilnost, maksimalnu propusnost te kapacitet za raspoređivanje više korisnika, kao i prenos mmWave u zatvorenim prostorima, gubitak dosega itd.

“Tokom višegodišnjeg istraživanja i razvoja, kompanija Samsung je prikupila bogato iskustvo znanja i tehnologija povezanih sa 5G tehnologijom i razvojem proizvoda”, rekao je Dai Jun Zhang, potpredsjednik i vođa Samsungovog instituta  za istraživanje i razvoj u Pekingu, te dodao: “Kako bi ubrzali realizaciju standardizacije i komercijalizacije 5G mreže u Kini, u budućnosti ćemo nastaviti jačati naše zajedničke napore sa kineskom vladom, kao i sa operaterima”.

Od kasnih 2000-ih, Samsung kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj ključnih 5G tehnologija, a od 2014. godine, je prvenstveno usmjeren na 5G komercijalizacijske tehnologije. Kroz svoje napore, Samsung je postigao mnoge prekretnice u razvoju 5G tehnologije, uključujući i demonstraciju primopredaje u višestaničnoj mmWawe mreži, tehnologiju radio frekvencija (RF) koja je ključna za izradu manjih uređaja i opreme.

Samsung je, također, odigrao ključnu ulogu u doprinosu razvoja 3GPP standarda, i teži globalnom i unificiranom 5G standardu čiji se završetak očekuje u 2018 godini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here