Schneider Electric, globalni specijalist za upravljanje energijom i automatizaciju, u saradnji s kompanijom Panasonic Corporation, svjetskim liderom u razvoju uređaja potrošačke elektronike i drugih tehnologija, predstavila je rješenje za grijanje, hlađenje i ventilaciju (HVAC – Heating, Ventilation and Air Conditioning). Riječ je o sistemu kojim se postiže sasvim novi nivo nadzora nad opremom za grijanje, hlađenje i ventilaciju te efikasno upravljanje potrošnjom energije u zgradama.

Kompanije su zajedno razvile novi, bežični interfejs koji omogućava direktnu serijsku komunikaciju između dva sistema. Schneider Electric sistem za upravljanje potrošnjom energije u u zgradarstvu, od sada je kroz sobne kontrolere povezan putem ZigBee® bežičnog komunikacijskog protokola, s Panasonicovim VRF sistemom za grijanje, hlađenje i ventilaciju. Integracija tih rješenja omogućava vlasnicima i upraviteljima zgrada jedinstvenu konotrolu u stvarnom vremenu i sa svakog mjesta na sve sisteme koji se nalaze u njihovim prostorima. To ujedno uključuje i opremu za grijanje, hlađenje i ventilaciju svjetala, sigurnosni nadzor, napajanje i distribuciju energije. Jedinstveni interfejs pokazuje informacije na temelju kojih se mogu donositi bolje odluke, smanjiti potrošnju energije i ostvariti novčane uštede.

“Interoperabilnost sistema sa većom potrošnjom energije kao što je HVAC sistem sa sistemima upravljanja u zgradarstvu, omogućavaju voditeljima zgrada jednostavnije upravljanje, optimizaciju rada i smanjenje troškova energenata“, izjavio je Laurent Bataille, izvršni potpredsjednik kompanije Schneider Electric, Sektor ekološkog zgradarstva.

„Partnerstvo s Panasonicom omogućuje nam cjeloviti pristup upravljanju zgradama – od nivoa samih uređaja do povezivanja upravljačkim sistemima i cloud platformama, bez obzira o kojem se tipu zgrade radi, njenoj veličini ili starosti. Ovakvi cjeloviti sistemi predstavljaju okosnicu zgrada budućnosti, omogućavajući uvid u unutrašnje uslove zgrade i prilagođavanje vanjskom okruženju. Schneider Electric koncept Innovation at Every Level primjenjuje sve prednosti IoT (Internet Of Things) tehnologije i na taj način mijenja gradove, preoblikuje industrije i obogaćuje živote ljudi kroz povezane uređaje, vrhunski nadzor nad opremom i aplikacijama, sveobuhvatnu analizu podataka i uvijek dostupne usluge“, Bataille.

Zajedničko Schneider Electric/Panasonic rješenje može se instalirati bežično – čime se čuva postojeća infrastruktura, što ga čini idealnim za obnavljanje starih zgrada. Također, može biti spojeno kablovima, fiksnom mrežom. Rješenje se u potpunosti koristi inovativnim plug-and-play tehnologijama, koje pojednostavljuju konfiguriranje složenih VRF sistema. Ujedno se može instalirati i kao dio nekog samostalnog sistema. Te osobine pojednostavljuju instalaciju i omogućavaju sistem integratorskim kompanijama uštedu vremena i smanjenje troškova instalacije. Uz to, upravitelji zgrada imaju pristup sveobuhvatnim izvještajima o korištenju energetskih resursa. Također, ovakvi sistemi omogućavaju daljinski pristup kompanijama koje održavaju takve zgrade, kako bi se osigurao najviši stepen funkcionalnosti u svakom trenutku.

Rješenje za upravljanje energijom Schneider Electric SmartStruxure™ maksimalizira efikasnost  zgrada i smanjuje operativne troškove tokom njenog cijelog životnog vijeka.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here