Srednja Evropa pokazuje blagi pad povjerenja nakon skromnog rasta zabilježenog u proljeće, što je gotovo sigurno posljedica privrednih očekivanja, koja su zbog referenduma o Brexitu održanog u junu 2016. godine, manje optimistična nego proljetos pokazuje najnovije Deloitteovo istraživanje očekivanja i povjerenja private equity fondova u Srednjoj Evropi.

Tek sedam posto ispitanika vjeruje u oporavak nakon blagog pogoršanja, gotovo četvrtina (24%) manje nego u proljeće, premda je onih koji očekuju pogoršanje manje od trećine, kao i prije pola godine. Gotovo dvije trećine ispitanika ne očekuje nikakve promjene, što sugerira stabilizaciju privrede u regiji. Srednja Evropa ostaje regija Evrope s najvećim rastom BDP-a, koji se za treći kvartal 2016. godine procjenjuje na 2,9 posto.

Uprkos blagome padu privrednih očekivanja za Srednju Evropu, investitori srednjoevropska tržišta dužničkih papira i dalje smatraju izuzetno stabilnima. Više od četiri petine (83 %) ne očekuje nikakve promjene u dostupnosti dužničkih instrumenata finansiranja, što je porast u odnosu na ionako solidnih 70 posto iz posljednjeg ispitivanja.

Prema istraživanju, 70 posto investitora u idućih šest mjeseci namjeravaju se fokusirati na nove transakcije, što odgovara proljetnim rezultatima i s njima u kombinaciji daje najveći postotak od zlatnog doba regije između 2004. i 2007. godine.

„Evropa, pa i cijeli svijet, zastali su da bi analizirali šta bi izglasavanje Brexita moglo značiti za tržišta“, kaže Sabina Softić, glavna Deloitteova partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju, i dodaje: „Postoje znakovi da je u zapadnoj Evropi došlo do usporavanja investicijskih aktivnosti, osobito u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon referenduma. Činjenica da indeks nije doživio dramatičan pad govori u prilog otpornosti regije“.

Istraživanje možete preuzeti na LINKU!

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here