Sparkasse Bank je u 2016. godini zabilježila značajno interesovanje preduzeća za uslugu faktoringa. Faktoring je specifičan vid kratkoročnog finansiranja gdje faktor, u ovom slučaju banka, otkupljuje potraživanja preduzeća prema njegovim kupcima prije njihovog dospijeća, isplaćuje novac prodavcu odmah, a potom se naplaćuje od kupca.

„Faktoring je model finansiranja koji na bh.tržištu nudi tek nekolicina banaka, tako da još uvijek nije zaživio u značajnijoj mjeri. Sparkasse Bank se bitno aktivirala na plasmanu ovog proizvoda u 2016. godini, jer smatra da je ovo odličan način da podrži preduzeća u održavanju i povećanju nivoa likvidnosti i kratkoročnih obrtnih sredstava, što ih čini operativnijim u poslovanju i konkurentnijim na tržištu. Osnovna prednost ovog proizvoda, i ono što ga razlikuje od klasičnog kreditiranja, je činjenica da se otkup potraživanja od strane banke ne temelji samo na analizi kreditne sposobnosti prodavca potraživanja, nego i finansijskoj slici njegovog dužnika ili kupca od kojeg se banka kasnije naplaćuje te sveukupnoj saradnji između prodavca i kupca. Shodno tome, preduzeće koje ustupa banci potraživanje se faktički naplaćuje odnosno dolazi do izvora sredstava odmah ili prije njihovog dospijeća, a ta se sredstva ne smatraju kreditom  i ne umanjuju njegovu kreditnu sposobnost i mogućnost korištenja kreditnih limita u bankama. U svakom slučaju, prepoznajemo ozbiljan potencijal  za ovaj vid finansiranja na tržištu, kao i mogućnost da još bolje propratimo operativne tokove i potrebe poslovanja naših klijenata“, istakao je Nedim Alihodžić, izvršni direktor Sparkasse Bank.

Osim navedenog, ovaj vid finansiranja preduzećima donosi uštedu vremena i novca, jer banka preuzima administrativno praćenje i naplatu njihovih potraživanja, što doprinosi njihovoj rentabilnosti, ali i platnoj disciplini kupaca.

Cijena faktoringa se sastoji od naknade i kamate, koje variraju u odnosu na iznos ustupljenog potraživanja, pri čemu se Sparkasse Bank odlučila odreći naplate administrativne naknade svim korisnicima faktoringa tokom 2016. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here