U sjedištu J.P. Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (JP EP HZHB) u Mostaru sklopljen je ugovor za nabavu i implementaciju SCADA/DMS/OMS sistema za daljinsko vođenje distributivnog elektroenergetskog sistema. Ugovor su potpisali Marinko Gilja, generalni direktor JP EP HZHB, Ilija Bakalar, izvršni direktor JP EP HZHB za Distribuciju el. energije, te predstavnici zajednice ponuditelja Wolfgang Fischer, predsjednik Uprave njemačkog PSI AG i Mišo Jurković, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjering za energetiku i transport.

Riječ je o složenom projektu isporuke i implementacije kompjuterskog sistema daljinskog vođenja (SCADA/DMS/OMS) čija je funkcija daljinski nadzor i upravljanje postrojenjima distributivnog elektroenergetskog sistema u JP EP HZHB. Projekt ukupne vrijednosti 4,3 miliona eura će trajati tri godine te obuhvaća i isporuku sistema automatizacije za brojna energetska postrojenja te telekomunikacijskog podsistema za njihovo povezivanje sa centralnim kompjuterskim sistemom u novom dispečerskom centru u Mostaru.

U velikoj međunarodnoj konkurenciji kompaniji kao isporučitelj sistema odabrana je zajednica ponuditelja koju čine njemački PSI AG, te KONČAR – Inženjering za energetiku i transport.

KONČAR – Inženjering za energetiku i transport će biti zadužen za cjelokupno projektiranje, isporuku i inženjering sistema automatizacije i telekomunikacijskih podsistema, te inženjering na SCADA/DMS/OMS sistemu, dok će PSI AG biti zadužen za isporuku licenci i programske opreme centralnog SCADA/DMS/OMS sistema. Projektom je obuhvaćeno školovanje kupca te cjelokupno funkcionalno ispitivanje sistema.

„Nakon brojnih ugovora realiziranih u regiji u području implementacije ovakvih sistema na razini dispečerskih centara KONČAR – Inženjering za energetiku i transport je još jednom potvrdio svoju ravnopravnu poziciju sa drugim svjetskim proizvođačima SCADA sistema. Iskustva i znanje stečeni u projektu implementacije PSI SCADA platforme povećat će konkurentnost i kompetencije iskusnih inženjera KONČARA u području složenih sistema daljinskog vođenja na razini dispečerskih centara upravljanja, te samim time i dalje učvrstiti poziciju KONČARA kao regionalnog lidera u inženjeringu u energetskom sektoru“, izjavio je Mišo Jurković, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here