Prije 10 godina potpisan je prvi ugovor o stipendiranju u Fondaciji Hastor. Danas je to najveća fondacija u BIH i jedina koja stipendira osnovce, srednjoškolce i studente prateći ih od školskih klupa do katedre. Svečanom akademijom koja je u petak održana u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, Fondacija Hastor obilježila je desetogodišnjicu postojanja i kontinuirane podrške mladima i obrazovanju.

Učitelj Ramo Hastor, koji je 2006. godine započeo potragu za prvim stipendistima, tokom svečanosti osvrnuo se na same početke i osnovnu ideju Osnivača Fondacije „Obrazovanje izbor pobjednika“, koja je od tada do danas vodilja djelovanja i rada Fondacije.  „Počeli smo sa 300, a danas, nakon 10 godina, brojimo 1714 stipendista. Tokom deset godina rada Fondacija je podržala obrazovanje preko 2300 mladih osoba, uspostavili smo aktivnu saradnju sa 98 općina, preko 300 škola u BiH, te brojimo preko 160.000 volonterskih sati koje su stipendisti i volonteri proveli pomažući jedni drugima i radeći za lokalnu zajednicu. Fondacija je vremenom izgradila poseban sistem i način rada, zahvaljujući kome je danas prepoznatljiva na prostorima cijele Bosne Hercegovine“ istakao je učitelj Ramo, te dodao kako i biljku kada zalijevate ona procvjeta, a ne kada pomažete djeci da vam neće uzvratiti.

„Naša misija je udruživanje raspoloživih financijskih i ljudskih resursa, kao i njihovo efikasnije usmjeravanje sa ciljem dugoročnog poboljšanja kvaliteta obrazovanja. Fondacija, osim što u školovanju podržava talentovanu djecu/omladinu, daje priliku i marginaliziranoj djeci za koje obrazovanje, usljed teške socio-ekonomske situacije, predstavlja skoro nepremostiv izazov“ rekao je Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor tokom obraćanja, te naglasio ulogu svih prijatelja Fondacije Hastor koji doprinose jačanju i implementaciji misije Fondacije.

POBJEDNICI

Svečana Akademija bila je prilika da se predstave uspjesi bivših i trenutnih stipendista, a među njima su najbolji matematičari, inovatori, umjetnici, književnici, sportisti i muzičari, kao i dobitnici najvećih državnih i internacionalnih priznanja.  Adisa Bolić, stipendistica Fondacije Hastor ove godine osvojila je nekoliko nagrada, a posebno ističe bronzanu medalju na Internacionalnoj Matematičkoj Olimpijadi u Hong Kongu.  Fotografija Tesnim Karišik “Yin&Yang“ izabrana je u kategoriju “Editor’s spotlights” na stranici National Geographica prošle godine. Kada su u pitanju inovacije, stipendisti Fondacije Hastor kreirali su nekoliko rješenja u oblasti održivog razvoja i zaštite okoliša, a jedna od njih i pravljenje papira od lišća drveća, kojom je Elvin Karkelja osvojio nagradu na Olimpijadi inovatora u New Yorku. Da stipendisti Fondacije Hastor doprinose njenom radu i jačanju govori i činjenica da su kreirali i aplikaciju koja će u narednom periodu olakšati administrativni rad i monitoring u Fondaciji Hastor. Kako je istakao Sanel Delić, jedan od kreatora aplikacije i idejni tvorac start up-a Simplus Cad, ovakva aplikacija bit će jedinstvena i svrstati Fondaciju među vodeće u svijetu kada su u pitanju tehnologija i alati za svakodneni rad. Stipendisti, studenti Muzičke akademije pripremili su posebnu tačku samo za ovu priliku u kojoj su gosti istinski uživali.

VIZIJA PODUZETNIŠTVA I IZGRADNJE BUDIĆIH LIDERA

Pružiti šansu mladima da svojim uspješnim školovanjem kao i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa osnovna je ideja Fondacije Hastor.

„Naš cilj jeste da kroz djelovanje stvorimo nove lidere i jaču Bosnu i Hercegovinu, a činjenica da poduzetništvo stoji uz Fondaciju i predstavlja oslonac za njen rad dovoljno govori o snazi i dugoročnoj održivosti Fondacije Hastor“ poručili su ispred Upravnog Odbora Fondacije Hastor.

Fondacija Hastor broji blizu 400 članova Kluba prijatelja koji su prepoznali značaj ulaganja u mlade ljude i svojim doprinosom žele učestvovati u jačanju  i implementaciji misije Fondacije, ali i misiji pomaganju drugima uopšte. Na svečanosti, prisutnim predstavnicima ambasada, akademskih ustanova i institucija BiH, obratio se i prijatelj Fondacije Senad Hadžifejzović, koji je iskoristio priliku da mladima prenese svoje motive za uspjeh, želju za uspjehom i ljubavlju prema domovini. Svima prisutnima su se još jednom zahvalili stipendisti i Upravni Odbor uz poruku da zajedno idemo dalje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here