Tokom narednih 12 mjeseci, projekat USAID/Sweden FARMA II će podržati zainteresovane organizacije i individualne poljoprivredne proizvođače u procesu uvođenja GLOBALG.A.P. standarda ili organske proizvodnje.

Prema nedavnim istraživanjima, zabrinutost potrošača o prisutnosti presticida u hrani varira od 63% u Evropi, do 85% u SAD-u. Svjesnost o ovom pitanju u porastu je i u Bosni i Hercegovini, što stavlja pritisak na domaće proizvođače hrane da usvoje relevantne standarde iz oblasti sigurnosti hrane i zaštite okoliša.

S ciljem podrške i ohrabrivanja ovakvih procesa, USAID/Sweden FARMA II projekat potpisao je danas ugovore sa tri odabrana pružaoca usluga: Udruženjem za podršku i razvoj standarda u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i preradi u BiH „OK“, Udruženjem „Razvojni centar Argonet“ Banja Luka i kompanijom AgroLink d.o.o. Sarajevo. Ove tri organizacije će pomoći organizacije proizvođača i individualne poljoprivredne proizvođače u sektorima voća i povrća i ljekovitog bilja da shvate i implementiraju GLOBALG.A.P. ili organske standarde u proizvodnji i preradi. Ovaj proces će dovesti do bolje sigurnosti hrane na domaćem tržištu, donijeti će koristi za okoliš, te će poboljšati pristup EU tržištima.

Tehnička pomoć će biti pružena u vidu direktne podrške odabranim organizacijama proizvođača i/ili individualnim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi im se pomoglo u pripremi za eksternu inspekciju od strane certificirajućeg tijela. Ovo će podrazumijevati rad na terenu, obuke, pripremu dokumentacije i druge neophodne aktivnosti.

Do danas je 25 organizacija i 314 individualnih poljoprivrednih proizvođača zatražilo podršku u uvođenju jednog od ova dva standarda. Svi drugi poljoprivredni proizvođači, njihove organizacije i kompanije koje se bave preradom hrane a zainteresovane su za uvođenje GLOBALG.A.P. standarda ili organske proizvodnje mogu poslati svoje zahtjeve prema USAID/Sweden FARMA II projektu putem email adrese info@farmabih.ba.

Jedan od potencijalnih korisnika ove podrške je poljoprivredna zadruga „Uvac-Rudo“, koja se bavi proizvodnjom i prometom malina i zanima je uvođenje GLOBALG.A.P. standarda. Direktor ove zadruge, gospodin Nenad Ljubojević, izjavio je: „Naši kupci na izvoznim tržištima tražili su nam da certifikujemo proizvodnju malina, kako bismo poboljšali sigurnost hrane i omogućili sljedivost proizvoda od potrošača do proizvođača. Ovaj projekat će biti odlična podrška za našu konkurentnost.“

S ciljem poboljšanja standarda vezanih za sigurnost hrane, USAID/Sweden FARMA II također planira podržati i uvođenje IPM standarda (integralna zaštita bilja), koji promoviše minimalnu upotrebu hemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji. Sa nadležnim institucijama su planirane dodatne aktivnosti po pitanju regulisanja upotrebe pesticida u Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here