Sarajevska mljekara Milkos nakon uspješne saradnje sa internacionalnim lancem Kaufland u Hrvatskoj, gdje su prisutni od aprila ove godine, nastavlja širenje poslovanja i dalji prodor na tržište Republike Hrvatske kroz police lanca supermarketa Billa.

Sarajevska mljekara vratila se na tržište koje je prije ulaska Hrvatske u EU bilo jedno od najznačajnijih izvoznih tržišta ove kompanije. Od tada do danas desile su se velike promjene na tržištu mlijeka. Rusija je uvela embargo na uvoz iz EU, ukinuta je kvota za proizvodnju mlijeka u EU. To je dovelo do povećanja proizvodnje jeftinog mlijeka i povećanja konkurencije.

I pored toga Milkos se vratio na tržište Republike Hrvatske i izvozi slijedeće proizvode: bijeli sir Royal, bijeli sir Farma i Creamy. Oni su našli mjesto na policama Kauflanda i Bille preko zastupnika koje kompanija Milkos ima u Hrvatskoj. Zahvaljujući ovom izvozu kompanija Milkos će otkupljivati mlijeko u BiH i zadržati višu cijenu u odnosu na konkurenciju, a zbog stvaranja olakšica za same farmere.

Također, uporedo sa dogovorenim izvozom Milkosovog brenda Ella u Kinu, koji je počeo krajem jula,  radi se i na dobijanju dozvola za izvoz mliječnih proizvoda na tržište Kine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here