Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji sa partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” upriličio je u Sarajevu edukativno-zabavni događaj pod sloganom ”Lajk za pametnu energiju”.

Brojni posjetioci družili su se sa profesorom Atomom, zaštitnim licem kampanje ”Lajk za pametnu energiju” i od njega saznali korisne savjete i načine pametne upotrebe energije. Najmlađi posjetioci su učestvovanjem u kvizu znanja ”Znanjomat” nagrađivani zanimljivim nagradama i edukativnim brošurama na temu efikasnije upotrebe energije.

Na ovaj način nastoji se kod djece i mladih doprinijeti boljem razumijevanju energetske efikasnosti i velikom značaju koji ima za zaštitu životne sredine, finansijsku uštedu, kao i sigurniju budućnost.

”Već treću godinu zaredom organizujemo edukativne i zabavne događaje širom Bosne i Hercegovine kako bismo na zabavan način pokazali mladima sve načine efikasnije upotrebe energije. Raduje nas veliki odaziv posjetilaca što nam je pokazatelj da je javnost zainteresovana za ovu temu te da kontinuiranim aktivnostima, informisanjem i edukacijom možemo stvoriti pozitivne navike u društvu i samim tim osigurati kvalitetniju budućnost”, izjavio je Sanjin Avdić, voditelj Sektora za energiju i okoliš u UNDP-u.

Projekat ”Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, te smanjenje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, osiguranje povoljnih uslova i finansijskih mehanizama za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“.

“Energetski resursi i njihovo eksploatisanje predstavljaju veliki problem te je vrijeme da se počnu mijenjati navike kod građana o korištenju i potrošnji energije. Energijska efikasnost interes je cijele zajednice, a uloga građana u ovoj oblasti je veoma važna. Primjena mjera energijske efikasnosti omogućava nam priliku da sa resursima koje imamo postignemo bolje rezultate u unapređenju životnog standarda, te doprinesemo ostvarenju energetskih i ekonomskih ušteda uz istovremeno očuvanje okoliša”, kazao je Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici, kao i na facebook stranici namijenjenoj mlađoj populaciji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here