USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (USAID/SGIP) otvorio je konkurs za najbolju novinarsku priču o temi – Obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini.

Dodjeljuju se dvije nagrade, a pozivaju se novinari iz cijele Bosne i Hercegovine da kandidiraju istraživačke priče o tome kako zakoni o obrazovanju odraslih mogu najbolje utjecati na povećanje broja zaposlenih u BiH. Prva nagrada je novčani iznos od 2.500 konvertibilnih maraka, a druga novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka. Sudjelovati mogu novinari svih medija BiH (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali).

„Obrazovanje odraslih doprinosi povećanju profesionalne sposobnosti radno aktivnog stanovništva, čime se postiže veća zaposlenost. Danas obrazovanje odraslih postaje najdinamičniji segment obrazovnih sistema u Europi. Mediji mogu imati ključnu ulogu u poticaju javnosti na aktivnu podršku razvoja sistema obrazovanja odraslih i drago nam je ako u tome možemo pomoći,“ rekao je Christian Haupt, direktor USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (USAID/SGIP).

Ocjenjivački žiri će u obzir uzeti prijavljene novinarske radove objavljene u razdoblju od 15. maja/svibnja do 19. septembra/rujna 2016. godine. Radove za nagradu mogu predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri sačinjavaju predstavnici Vijeća za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA), njemačkog društva Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i projekta USAID/SGIP.

Prijedlozi se šalju poštom na adresu USAID/SGIP (Kalmija Baruha 1/II, 71000 Sarajevo), najkasnije do 23. septembra/rujna 2016., uz priložene originale objavljenih tekstova ili CD/DVD s objavljenim izvještajima, kao i elektronski na adresu info@sunybih.org, s naznakom „Za novinarsku nagradu“. Sve informacije o uvjetima prijave mogu se pronaći na profilu facebook.com/USAIDBIH, internet stranici www.cid.suny.edu i stranicama udruženja čiji su predstavnici u Žiriju.

Projekt USAID/SGIP, od maja/svibnja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj uniji. Pored podrške izradi Zakona o obrazovanju odraslih Srednjebosanskog kantona, USAID/SGIP je pomogao i u provedbi javne rasprave o Zakonu o obrazovanju odraslih Zeničko-dobojskog kantona, koji je usvojen 2014. godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here