Na mjestu na kome se sukobljavaju čudesni kontrasti prirode – u podnožju gorostasne planine Lovćen i na krajnjem rubu najljepšeg zaliva Jadranskog mora, Bokokotorskog zaliva – leži grad Kotor.

Ovaj drevni grad stiješnjen je i skliješten. Sa zapada ga je more pritjeralo uz same stijene. Sa istoka ga je natkrililo brdo Sveti Ivan, štiteći ga visokim liticama i strmoglavim provalijama. Sa sjevera i juga opkolila su ga dva snažna vrela podlovćenskih ponornica: Škurda i Gurdić.

Bogato nasljeđe

Za ljubitelje aktivnog odmora Kotor i njegovo zaleđe pruža pregršt mogućnosti. Da li volite pješačenje, biciklizam, jedrenje ili kajakarenje, sve ovo ćete naći u Kotoru. Ukoliko ste ljubitelj umjetnosti i želite upoznati bogato kulturno istorijsko nasljeđe i običaje ovog kraja, obiđite Stari grad Kotor, barokni Perast, odvezite se brodićem do ostrva Gospe od Škrpjela i obavezno posjetite arheološki lokalitet Rimski mozaici u Risnu gdje se nalazi jedinstveni mozaik sa rijetkom predstavom boga Hipnosa, jedinstvenom na Jadranu. Saznaćete više o ranoj civilizaciji Boke Kotorske.

Ukoliko se zateknete u Kotoru u julu i augustu pogledajte najnovije modele sa svjetskih modnih pista pod zvonicima Kotorske katedrale, navucite masku i zabavljajte se do zore sa kotorskim festađunima ili pak poslušajte neki od brojnih koncerata ozbiljne muzike u okviru festivala Kotor art.

Praznik okusa

Tradicionalna bokeška kužina poseban je gastro užitak. Na meniju su jela od kojih su neka konzumirana još u antici na dvorovima rimskih careva. Pored „tradicionalnih jela“ poput hobotnice ispod sača, mušulja, vongola i kozica na buzaru, bijele ribe sa gradela, juhe od bakalara ili crnog rižota, gastronomi ovdje mogu naći i recepte za pripremu vrlo egzotičnih jela poput koktela od avokadoa, hobotnice i dimljenog lososa, sabljarke u marinadi, rižota od palasture u domaćem prošeku, gambora flambiranih u konjaku, tune u sosu od prošeka i rogača, i sličnog. Tu je i tradicionalni riblji brodet, bijela i plava riba na sve moguće načine, uz tradicionalnu blitvu i krtolu, rižoto sa plodovima mora i širokom lepezom jela sa trpeze kontinentalne Crne Gore.

Kotor je uvršten na listu deset najboljih evropskih destinacija, a popularni vodič Lonely Planet uvrstio je Kotor na prvo mjesto liste gradova koje obavezno morate posjetiti u 2016. godini.

Ovog ljeta u Kotoru

U toku: Kotorski festival pozorišta za djecu, 01-12. jul, po trgovima Starog grada i na ljetnjoj pozornici

Završen: Ocean Lava Montenegro – triatlon, 03. jul, Kotor i Perast

Planirano:

Kotor Art, od 13. jula do 16. augusta

Fašinada, 22. jul, Perast

Internacionalna smotra mode, 29. i 30. jul, trg Sv. Tripuna

XV međunarodni festival klapa, 29. i 30. jul, Perast

Internacionalni ljetnji karneval, 04-06. augusta

Bokeljska noć, 20. august u 21 sat

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here