Birokratski haos: Kada šalterski službenici preuzmu tumačenje zakona

Nedosljednost u tumačenju zakona od strane službenika javne uprave koči razvoj i otežava svakodnevne procese.

77

(…ili kako je propast sistema odpočeo kada je svaki šalterski službenik počeo tumačiti zakone)

„Rim je propao kada je svaki papak dobio status građanina Rima.“ Ove rečenice cijenjenog profesora Besima Spahića izrečene u jednom intervjuu za Business Magazine ovih dana se intenzivno sjećam. Samo bih je prilagodila aktuelnom trenutku u našoj zemlji tako da bi glasila – propast Bosne i Hercegovine je počela onoga trenutka kada je svaki šalterski službenik u javnoj upravi počeo tumačiti zakone kantona, entiteta ili države, nebitno.

Da ta različita tumačenja (valjda istog zakona, jer ne mogu vjerovati da u šalter sali jedne općine vrijedi jedan, a u šalter sali druge općine, udaljene oko kilometar, drugi zakon) idu u korist stranke koja je došla završiti ovjeru dokumenta ili izvaditi neko uvjerenje, ni pola jada. Gotovo uvijek se radi samo o tome da će vas (samozvani) tumači zakonskih akata odbiti, zatražiti dodatni papir, uputiti na neku drugu, obično nenadležnu adresu jer je njima mrsko, lijeno ili najčešće ne znaju i neće da znaju posao kojim se bave. Pri tome vam nadugo i naširoko pričaju kako oni „samo“ rade po zakonu (još mi nikada niko od njih nije citirao član konkretnog zakona).

Isto je i sa propisima institucije u kojoj rade. Ako nazovete telefonom ili pošaljete mail sa molbom da vam se kaže koje dokumente trebate donijeti kako biste dobili neku potvrdu ili neki drugi sličan dokument, moje iskustvo je da vas redovno u direktnom kontaktu sa šalterskim službenikom dočeka sasvim druga lista tražene dokumentacije. I kada im skrenete pažnju da ste informacije o potrebnoj dokumentaciji dobili od njihovih kolega, obično slijedi slijeganje ramenima i vječna mantra šalterskih službenika – oni, naime, samo rade po zakonu.

Ovih dana smo u fazi promjene adrese firme, što podrazumijeva odlazak na nekih desetak adresa, kako biste ispunili sve odredbe Zakona o registraciji privrednih društava u FBiH (član 39. stav 2) i obaveza koje na osnovu toga proizilaze. Tek smo krenuli, što će reći da smo otišli na nekih četiri-pet adresa kojima se morate obratiti kako biste ovu proceduru doveli do kraja. I, vidi čuda, još nigdje nismo „iz prve“ uspjeli završiti traženu papirologiju!?!

Pa stoga u ime svih onih koji se u ovoj zemlji bave biznisom, molim načelnike općina, direktore ustanova i javnih preduzeća – de, zaboga, napravite PS za ono čime se bavite koji će poštovati svi – oni koji tu rade i mi koji tražimo neki od brojnih papira koje opet, namaštavaju oni koji rade sprat iznad znamenitih šalter sala…

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here