Jačanje saradnje između Federalnog ministarstva okoliša i turizma i nevladinog sektora

Ministrica Pozder naglašava važnost zajedničkog rada na ekološkim izazovima

7

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma u Sarajevu je održan sastanak predstavnika ovog ministarstva i nevladinog sektora za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini. Radi se o petom, sada već redovnom, sastanku koje federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder organizira s ciljem da nevladin sektor (NVO) i Federalno ministarstvo iz svog resora podijele informacije o stanju okoliša u Bosni i Hercegovini, izazovima s kojima se suočavaju ekološki aktivisti i mogućim rješenjima.

Ministrica Pozder je istakla važnost saradnje, razmijene informacija, sugestija i transparentnosti između vladinog i nevladinog sektora, što predstavlja i jedan od prioriteta u njenom radu.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma je saopćeno da se na sastanku razgovaralo i o upravljanju otpadom, te da su prisutni pozdravili usvajanje izmjena i dopuna Zakona o otpadu na Vladi FBiH, koje će se naći na dnevnom redu naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a nakon čega će se pristupiti i izradi novih pravilnika o odlagalištima.

Također, pozitivnim je ocijenjena i saradnja na izradi Plana upravljanjem otpadom, te novog sveobuhvatnog zakona koji tretira ovu oblast.

Federalna ministrica je informisala prisutne da je nedavno zatvoren javni poziv za projekte iz oblasti okoliša, te da je u toku evaluacija i da će nakon predviđene procedure biti potpisani ugovori s korisnicima sredstava, a koja su u ovoj godini udvostručena i iznose skoro četiri miliona KM.

“Radi se i na provođenju odredbi iz Uredbe o vodama čiji bi prvi rezultati trebali biti poznati krajem septembra ove godine, a dobru saradnju s nižim nivoima vlasti ministrica Pozder je istakla prilikom posljednih konsultacija i dostave mišljenja na novi Zakon o zraku o čemu su se kantoni, koji se ranije nisu uključivali, sada pozitivno očitovali. Prisutni su saglasni da je zakonski okvir za zaštitu zraka u FBiH potrebno napraviti u skladu sa zakonskim okvirom EU i najboljim praksama zemalja Evropske unije”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

pozder

Predstavnici nevladinih organizacija interesirali su se o „zelenom rudarstvu“, zaštićenim područjima, potrebi da se uveća broj vodnih i okolišnih inspektora u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, te procedurama koje se odnose na izradu strategijske procjene uticaja na okoliš. Također, predstavnici NVO smatraju da je neprihvatljivo da lokalne zajednice blokiraju procese zaštite prirode i saglasni su da je nužno i hitno usvajanje Zakona o zaštiti prirode u FBiH.

“Kao dobar primjer saradnje između vladinog i nevladinog sektora i akademske zajednice, ministrica Pozder je navela formiranje interresorne radna grupe za praćenje, te osmišljavanje cjelovitog projekta rješavanja problema, uključujući istraživanja i predlaganje kratkoročnih i dugoročnih mjera u vezi s cvjetanjem algi, a što je nedavno zabilježeno u Jablaničkom jezeru”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Dodaju da će slični sastanci, s definiranim temama i praćenjem realizacije s prethodnih sastanaka, biti održavani i u narednom periodu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here