Vlada USK uduplala izdvajanja za turizam

Vlada Unsko-sanskog kantona će u ovoj godini za projekte iz oblasti razvoja turizma iz budžeta izdvojiti 600.000 maraka, a utvrđeni su i kriterijumi na osnovu kojih će ova sredstva biti raspodijeljena na jedinice lokalne samouprave.

11

“Ovom odlukom utvrđeni su kriteriji i postupak dodjele sredstava iz budžeta Ministarstva USK za kapitalne grantove drugim nivoima vlasti i fondovima u oblasti turizma, a s ciljem pružanja podrške gradovima i općinama na području Unsko-sanskog kantona koji provode infrastrukturne projekte koji će doprinijeti razvoju turizma”, istakao je Armin Kardašević, resorni ministar privrede, pišu Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja sredstva su uduplana u odnosu na prošlu godinu, jer je Vlada USK prepoznala turizam kao najbrže rastuću privrednu granu na ovim prostorima.

“Unsko-sanski kanton postaje prepoznatljiv kada se radi o turizmu, bilježimo sve veći broj posjeta, ali je neophodno stvarati bolje uslove, prije svega u oblasti turističke infrastrukture, povećanja smještajnih kapaciteta i ostalog”, kazao je Kardašević.

Nosilac turizma na ovim prostorima je Bihać i Nacionalni park “Una”, kojeg posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

U Turističkoj zajednici grada Bihaća navode kako su tokom prošle godine zabilježili 33 posto više turista i gostiju u odnosu na 2022. godinu, a ove godine očekuju još bolje poslovne rezultate.

Rekordne brojke i turistički pokazatelji zabilježeni su prvenstveno u Nacionalnom parku “Una”, koji je nosilac turizma na ovim prostorima, gdje je prošle godine evidentirano više od 143.000 posjeta, što je najbolja godina kada je u pitanju poslovanje i broj posjeta u ovom zaštićenom području. Podsjećaju kako su prije 13 godina, kada je tek otvoren ovaj nacionalni park, u prvoj godini poslovanja imali tek 2.500 posjetilaca. Rastuće rezultate u oblasti turizma bilježe i drugi gradovi i općine na području Unsko-sanskog kantona.

“Sanski Most tek počinje da razvija i uređuje svoje turističke potencijale kojih je mnogo, ali u ovome trenutku najveći problem imamo sa smještajnim kapacitetima, kojih nemamo dovoljno. Samo ulaganjem u turizam možemo očekivati veće benefite kada se radi o ovoj privrednoj djelatnosti”, ističe Edis Rasavac, direktor Turističke zajednice Sanski Most.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here