BIT Alijansa poziva Vladu i Parlament FBiH da prihvati amandman IT sektora na zakon o doprinosima FBiH

Kako bi lakše zadržali visokokvalifikovane radnike u BiH i nastavili daljnji rast ovog sektora.

75

BIT Alijansa uputila je Vladi i Parlamentu Federacije BiH amandman na prijedlog Zakona o doprinosima, čija suština je osiguravanje konkretne i kvalitetne podrške vlasti prema IT kompanijama u FBiH, kako bi lakše zadržali visokokvalifikovane radnike u BiH i nastavili daljnji rast ovog sektora.

Kadrovi su ključni za IT sektor, koji je od strane Vlade i Parlamenta FBiH označen strateškom industrijom u Strategiji razvoja FBiH za naredni šestogodišnji period. Upravo u ovom dokumentu jasno se navodi obaveza vlasti da pomognu ovaj strateški sektor kroz kreiranje podsticajne porezne politike. Smatramo da je predstojeća parlamentarna rasprava o fiskalnim zakonima idelna prilika da vlasti provedu mjere koje su predviđene u strateškim dokumentima Federacije BiH.
Usvajanjem ovog amandmana fondovi i budžet ne bi gubili bilo kakav prihod, a poslodavci bi imali niži trošak kod uvećanja plata radnicima, što bi im osiguralo sredstva ne samo za veće povećanje plata, već i novo zapošljavanje.

“Smatramo da bi usvajanjem ovog amandmana najveći doprinos ipak bilo stvaranje pozitivnog okruženja za zadržavanje stručnjaka iz IT sektora u BiH, te njihovo vraćanje u domovinu.
Odlazak ovih kadrova generiše značajne gubitke za domaću ekonomiju, a procjene govore da svake godine naša privreda gubi direktno oko 300 miliona KM prihoda zbog odlaska ovih kadrova. Indirektne štete su mnogo veće.Usvajanjem ovog amandmana, sigurni smo da bi se ovaj trend preokrenuo, što bi rezultiralo daljnjim rastom poslovne aktivnosti kompanija, što bi vodilo značajno većem rastu ukupnog BDP-a Federacije BiH, što nam je zajednički interes.Nadamo se da će Vlada i Parlament Federacije BiH podržati ovaj amandman, a s njim i šansu za opstanak i daljnji razvoj IT sektora i domaće ekonomije”, saopćeno je iz BIT Alijanse.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here