Kompanija Inox Ajanović izvozi 95 posto proizvodnje

Od 2000. godine kompanija Inox Ajanović bavi se dizajnom, projektovanjem, proizvodnjom i montažom proizvoda od nehrđajućeg čelika prema najvišim svjetskim standardima. Proizvodi ove kompanije zastupljeni su u cijelom svijetu, a njihove inox ograde završile su i na jahtama Romana Abramoviča.

466
Ajanović

Kompanija Inox Ajanović iz Tešnja osnovana je 2000. godine te se uspješno  bavi dizajnom, projektovanjem, proizvodnjom i montažom proizvoda od nehrđajućeg čelika prema najvišim svjetskim standardima. Proizvodi ove kompanije zahvaljujući kvalitetu pronašli su put do klijenata  širom Evrope i svijeta. Uspješna priča ove kompanije počinje u garaži porodične kuće, nakon povratka osnivača i direktora Dženana Ajanovića iz inozemstva.

Otac i ja počeli smo u garaži od 26 metara kvadratnih. Radili smo s pomoćnim alatima, ali smo daljim napredovanjem u poslu kupili alate i mašine te krenuli u proizvodnju. S obzirom na to da je bilo sve više i više ponuda za posao, samim tim i posla, primali smo sve veći broj radnika, obučavali ih u poslovima sa inoxom, nabavljali nove mašine i dostigli maksimum za samostalnu zanatsku radnju te smo se zatim registrovali kao d.o.o. Nakon toga je uslijedila kupovina placa, izgradnja hale od 4.200 metara kvadratnih i kupovina novih mašina. Na taj način smo polako napuštali domaću proizvodnju i opredijelili se ka izvozu, gdje smo i danas sa 95 posto naše proizvodnje“, za Business Magazine kaže Dženan Ajanović.

Saradnja sa holandskim brendom

Ova kompanija proizvodi za svjetske lidere u farmaceutskoj, prehrambenoj i medicinskoj industriji, koji su prepoznali kvalitet ovih proizvoda.

Naši proizvodi se odlikuju izuzetnim kvalitetom, rokovima isporuke, tako da smo svakim  danom postajali sve uspješniji na inozemnom tržištu. Naravno da su tome doprinijeli i sajmovi koje smo redovno posjećivali u Hannoveru, Baselu i Münchenu“, dodaje Ajanović.

Osim proizvoda od inoxa, sa holandskim partnerom pokrenuli su kompaniju AP Atelier d.o.o. koja je specijalizirana  za proizvodnju dizajnerskih stolica brenda Bert Plantagie. Firma je krenula uspješno sa radom 2016. godine te  proizvode više od 800 stolica sedmično, kao i ostale elemente za namještaj

„Sa Bertom Plantagiem smo i ranije imali uspješnu poslovnu saradnju i ostvarivali dobre rezultate i uspjehe na polju proizvodnje stolica i stolova, pa je na osnovu toga došlo do međusobnog dogovora između mene kao vlasnika firme Inox Ajanović i Berta Plantagiea o osnivanju firme koja će izrađivati dizajnerski namještaj za brend Bert Plantagie“, ističe Ajanović.

Kako je sjedište kompanije u Tešnju, u jednoj od najrazvijenijih općina u BiH, za koju se kaže da je dom svih onih koji žele biti uspješni, na pitanje šta to Tešanj nudi privrednicima i šta je doprinijelo da postane sredina uspješnog industrijskog razvoja, Ajanović kaže da tome doprinosi Udruženje privrednika koje vode sposobni ljudi, te Općina koja ih dobro razumije i pomaže u njihovom razvoju.

„Mi smo revnosni u našem poslu i imamo stalnu želju za proširenjem i daljim razvojem. Uspjeh u ovom poslu je istrajnost, obučena radna snaga, dobar inženjerski biro i rukovodstvo koje u svakom momentu kontrolira postignute rezultate“, dodaje Ajanović.

Pokretanje još jedne kompanije

Kompanija upošljava oko 200 ljudi, a Ajanović ističe da zbog odnosa prema uposlenicima nemaju problem sa odlaskom radne snage u inozemstvu.

„Mi plaćamo radnike solidno, prijavljujemo ih od prvog dana posla i sa stalnom potrebom za povećanjem radne snage nemamo nikakvih problema. Kada je u pitanju odlazak radne snage u inozemstvo, mogu samo reći da nas je od ukupno 120 radnika do sad zbog toga napustilo sedam radnika, a od tih sedam, dva su se vratila“, ističe Ajanović.

S obzirom na to da su kompanija koja dobro posluje, dokaz su da se i u BiH može uspjeti, međutim kao i svi privrednici u BiH suočavaju se sa nepovoljnim poslovnim ambijentom, a glavnu kočnicu za poslovanje predstavlja im komplicirana vlast u Federaciji BiH i BiH.

„Što se tiče Općine Tešanj, oni u okviru svojih mogućnosti pomažu razvoju firme i rješavaju ono što je u njihovoj nadležnosti. Naveo bih otežavajuće okolnosti kod dobijanja građevinskih dozvola i pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Tu nemamo problema od strane Općine, ali nam Kanton pravi velike probleme i imamo duga čekanja. Također, tu su i poslovne banke koje ne prezaju da poslodavcu uzmu visoku proviziju (to se sve moglo spriječiti da smo ostavili Službu društvenog knjigovodstva u nekom novom obliku, koji postoji u susjednoj nam Hrvatskoj, i tako uštedjeli velike troškove koje poslodavci imaju od poslovnih banaka)“, naglašava Ajanović.

U narednom periodu firme AP Atelier, Bert Plantagie i Inox Ajanović  osnivaju novu firmu GAP Production, koja će proizvoditi dijelove namještaja za Bert Plantagie. Sav program koji ide za Bert Plantagie unaprijed je prodat i naplativost takvih proizvoda je 15 dana.

„Mi smo se za takav razvoj opredijelili iz razloga uspješnijeg razvoja i prijema novih 70 uposlenika.  Kada bi došlo do smanjenja obaveza i nameta na plaće, učinila bi se velika usluga privrednicima, jer bi sva ta sredstva otišla u razvoj (nabavka novih mašina i zapošljavanje većeg broja radnika)“, dodaje Ajanović.

Inox ograde iz Tešnja na jahtama Romana Abramoviča

Ova kompanija se može pohvaliti i time što su ograde koje su oni proizveli završile na jahtama multimilionera Romana Abramoviča.

„Mi dijelove jahti za Abramoviča radimo zajedno sa jednom holandskom firmom. Radi se o proizvodnji dijelova od inoxa ( ograde, stepenice, dijelovi palube), a sve se to radi od specijalnih inox čelika koji zadovoljavaju kvalitet i standarde, jer je morska voda jedna od najagresivnijih tekućina. Saradnju smo ostvarili tako što smo naš prvi napravljeni proizvod plasirali u izuzetnom kvalitetu pa je samim tim uspješno poslovanje i nastavljeno te s tim nemamo više nikakvih problema“, ističe Ajanović.

 

 

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here