Romanijsko “Ljekobilje ” za evropsko tržište

Firma "Bilje i ljekobilje" u Bjelosavljevićima kod Sokoca otkupila je u proteklom dijelu sezone oko 200 kilograma sirovog smrčka, oko 1.000 kilograma sirovih reduša i 500 kilograma svježeg jaglaca, a 90 posto te robe izvozi u zemlje EU.

180
Bilje i ljekobilje

Firma “Bilje i ljekobilje” u Bjelosavljevićima kod Sokoca otkupila je u proteklom dijelu sezone oko 200 kilograma sirovog smrčka, oko 1.000 kilograma sirovih reduša i 500 kilograma svježeg jaglaca, a 90 posto te robe izvozi u zemlje EU.

Vlasnik “Bilja i ljekobilja” Mladen Orašanin ističe za Srnu da je to prva registrovana firma koja se na području Sokoca i nekoliko susjednih opština bavi sakupljanjem, otkupom, pripremom i čuvanjem ljekovitog i aromatičnog samoniklog bilja, šumskih plodova i gljiva – od ranog proljeća do kasne jeseni.

Kišno proljeće

U toku je sezona otkupa sirove reduše, suhog i sirovog smrčka, te svježeg i suhog nadzemnog dijela jaglaca /jagorčevine/, a berbu i otkup, donekle, ometa kišno proljeće.

Orašanin najavljuje da u narednih nekoliko mjeseci slijedi otkup cvijeta zove i jestivih gljiva, čija sezona berbe dolazi, te proizvodnja eteričnih ulja od iglica jele, bora i smrče do kojih se dolazi otkupom granjevine iz redovne sječe, prema ugovoru sa šumskim gazdinstvima.

On napominje da je firma, zahvaljujući mađunarodnim grantovima i projektima namijenjenim razvoju ruralnih područja u BiH, realizovanim putem Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, ambasada SAD i Švedske i uz pomoć Regionalne agencije za razvoj, nabavila savremenu opremu za pripremu i čuvanje otkupljenog bilja.

Za destileriju, hladnjaču i prateću opremu uloženo je oko 300.000 KM, a u planu je proširenje prerade i organske proizvodnje.

“Sama destilerija, neophodna u ovakvoj firmi, koštala je oko 100.000 KM i toliko sam dobio za donaciju, ali sam i ja morao uložiti svojih 100.000 KM, pa sam kupio savremenu hladnjaču”, kaže Orašanin.

On ističe da od rada ove fime značajnu korist ima i stanovništvo Sokoca i nekoliko susjednih opština jer branjem samoniklog ljekovitog i aromatičnog bilja i jestivih gljiva ostvaruju dobra primanja.

Orašanin navodi da je otkupna cijena suhog smrčka 250 KM, zatim sirovog jaglaca 4,5 KM po kilogramu, a suhog 30 KM. Cijena sirove reduše iznosi osam KM, te sirovog cvijeta zove 1,80 KM.

On naglašava da cijenu samoniklog ljekovitog i aromatičnog bilja i jestivih gljiva ne određuju otkupljivači, već potražnja na tržištu evropskih zemalja.

Orašanin tvrdi da berači mogu da zarade dobro u vrijeme kada šumsko bilje donese bogat rod i navodi primjer Bude Šobića sa Sokoca, koji nabere i po deset tona smrekove bobe za sezonu koja traje tri do četiri mjeseca.

Vlasnik “Bilja i ljekobilja” planira da bazira i proizvodnju na 12 mjeseci godišnje, tako što će od otkupljenog šumskog voća, šipurka, drenjka, borovnice, brusnice i trnjine cijediti sokove.

To predstavnja čistu organsku proizvodnju od plodova iz prirodnog okruženja bez industrijskih zagađivača, bez hemije i plantažnog uzgoja.

Orašanina raduje podrška opštine Sokolac, grada Istočno Sarajevo i Gradske razvojne agencije. Sve više ljudi zainteresovano je za berbu ljekovitog i aromatičnog bilja i gljiva na široj romanijskoj regiji i regiji gornjeg Podrinja.

Organska proizvodnja

On se nada da će do kraja godine dobiti certifikat za organsku proizvodnju, što će dodatno olakšati izvoz na tržište evropskih zemalja.

Mladen Orašanin naglašava da će tim sertifikatom biti stavljena tačka na duge pripreme za unapređenje rada i označen start za savremeno poslovanje “Bilja i ljekobilja”, firme izrasle iz Stanice za otkup u selu Žljebovi, koju su vodili njegovi roditelji.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here