Održan Dan otvorenih vrata u Srednjoškolskom centru Vogošća

Dan otvorenih vrata organiziralo je Udruženje poslodavaca FBiH koji implementira Projekat „Promocija dualnog obrazpvanja putem pilot projekta i edukacije“.

227

U Srednjoškolskom centru Vogošća 14. decembra 2018. godine održan je Dan otvorenih vrata za učenike završnih razreda osnovnih škola sa područja te općine.

Dan otvorenih vrata organiziralo je Udruženje poslodavaca FBiH koji implementira Projekat „Promocija dualnog obrazpvanja putem pilot projekta i edukacije“ u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS”, sarajevskim općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, te kompanijom Centrotrans dd Sarajevo. Ovaj projekat, zajedno sa 19 lokalnih partnerstava, podržanih u okviru krovnog projekta “Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH”, finansira Europska unija sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH.

„Svrha organizovanja Dana otvorenih vrata je da se učenici upoznaju sa zanimanjem koje obrazuje ovaj Srednjoškolski centar, a kako bi se lakše opredijelili za buduću profesiju. Želimo ukazati na činjenicu da će dualni sistem obrazovanja omogućiti mladim osobama sveobuhvatno sticanje potrebnih vještina za obavljanje poslova učinkovito, inovativno i samostalno, a da se ujedno zadovolje potrebe kompanija i privrede stvaranjem mlade, kvalificirane radne snage“ kazao je koordinator Projekta Zlatan Dedić.

Dualni model strukovnog obrazovanja je sistem edukacije u kojem učenici strukovnih škola pohađaju dio nastave redovno u školi, dok ostatak vremena provode na stručnoj praksi koja se odvija u različitim preduzećima. Kroz dualno obrazovanje učenici brzo stiču praktična znanja i vještina, osigurava se fleksibinost u prilagođavanju nastavnih planova i programa, kao i upsinih kvota potrebama poslodavaca odnosno potrebama tržištu rada.

„Učenici su obišli radionice u kojima se odvija praktični dio nastave. Pokazali smo im kako se odvija dizajniranje, modeliranje i konstruisanje novih proizvoda, crtanje i konstruisanje pomoću računara i programiranje CNC mašina kontrolnim softverom. Na ovaj način učenicima završnih razreda osnovnih škola željeli smo približiti buduća zanimanja i ukazati na prednosti rada kod privrednih subjekata, kako bi sutra bili spremni za tržšte rada“, kazao je direktor Srednjoškolskog centra Vogošća Said Poljo.

Bez prednosti i opredjeljenja svih subjelata da se obrazovni sistem prilagodi potrebama tržišta rada, intenzivne međusobne komunikacije, stvaranju dobrih uslova rada, motivisanja roditelje i učenika i stalne edukacije, gotovo je nemoguće očekivati ekonomski rast. Organizovanje Dana otvorenih vrata jedna je od aktivnosti koje Udruženje poslodavaca FBiH sprovodi u svrhu promocije dualnog obrazovanja s ciljem podizanja kapaciteta za zakonsko regulisanje, implementaciju i promociju dualnog obrazovanja u školama, kompanijama, službi za zapošljavanje, općinama, ministarstvu obrazovanja i nevladinom sektoru.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here