Messer proslavio 20 godina uspješnog poslovanja u BiH

Do kraja ove godine počet će s radom i nova punionica i distributivni centar u okviru Tehnološkog parka u Banjoj Luci.

869

Najveća svjetska kompanija za proizvodnju plinova, Messer Group, u četvrtak, 05. oktobra u krugu kompanije u Rajlovcu proslavila je, uz sjajan program, dvadeset godina svoga uspješnoga poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Messer je 1997. godine osnovao svoje prvo preduzeće u Mostaru pod nazivom Messer Mostar Plin i od tada do danas razvio je svoje djelovanje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

To znači da osim mostarskog društva u BiH egzistiraju i Messer BH Gas i Messer Tehnoplin koji se bave proizvodnjom, plasmanom i distribucijom plinova. Glavna postrojenja nalaze se u Zenici (kisikana) i u Sočkovcu (CO2).

U ovih dvadeset godina Messer je uposlio više od 100 radnika, uložio u gradnju, infrastrukturu i logistiku preko 100 miliona KM, izgradio nekoliko distributivnih centara i punionica, čime je pozitivizirao poslovni ambijent u BiH i ostao dosljedan svojoj strategiji investiranja danas u bolje sutra.

To je potvrdio u svojoj izjavi i vlasnik kompanije Stefan Messer koji je prisustvovao svečanom obilježavanju jubileja u sjedištu kompanije u Rajlovcu.

„Ovdje u Bosni i Hercegovini sigurno smo među prvim stranim preduzećima koja su odlučila ujediniti svoju modernu tehnologiju i infrastrukturu sa domaćom pameti i ljudskim resursima. Takva politika pokazala se ispravnom i zato smo danas ovdje gdje jesmo – u Sarajevu, glavnom gradu BiH, našoj centrali u kojoj se razvija strategija uspješnoga poslovanja. I planiramo ostati još dugo”, rekao je Messer.

Ova kompanija je među prvim stranim investitorima koji su došli u poslijeratnu BiH i zavijali svoj posao ali ujedno i razvijali ekonomiju ove zemlje. Messer je proglašen i najvećim stranim investitorom od strane FIPA-e, a nekoliko puta je generalni direktor Ilievski dobio priznanje za najmenadžera, a kompanija uvrštena među najpoželjnije poslodavce.

“Dvadeset godina je najbolji dio u aktivnome radnom vijeku jednog čovjeka. Taj najplodniji dio naših života, Messer je ugradio u privredu Bosne i Hercegovine i u njen industrijski razvoj. Smatrali smo i smatramo da to ima smisla. Da se ovdje mogu napraviti rezultati vrijedni spomena. I uspjeli smo da pokažemo da ništa nije nemoguće uz želju, rad, istrajnost, dobre namjere i viziju.

Širili smo se od Mostara na jugu do Bihaća na sjeveru, za nas nikakve, pa ni entitetske granice nisu predstavljale problem nego motiv”, istakao je Valentin Ilievski, generalni direktor Messera u BiH.

Pošto Messer smatra da mladim ljudima treba dati šansu na početku njihovog radnog vijeka i stoji na stanovištu da je svaka investicija u mlade investicija u budućnost, i kulturno-umjetnički program bio je sastavljen od mladih muzičkih, glumačkih i baletnih snaga Bosne i Hercegovine. Proslavu je vodio izvrsni bh. glumac Armin Omerović, za klavirom je muzicirao Nenad Tešić, pjevali su Negra Čičić, Alma Subašić i vokalni ansambl NO LIMIT, dok su balerine Brižite Karabašić oduzele dah svojim plesnim tačkama o temi «Vjetar» i «Vatra». Prisutni su uživali i u savremenom plesu Lane Marković pod mentorstvom Samre Mlinar-Mlivo, orkestru harmonika pod vodstvom profesorice Melite Čičić, električnoj violinskoj numeri Lejle Piljevićdok, a svi su proplesali kad je bend NOBS krenuo svirati.

Nakon svečane proslave, Messer je otvorio još jedno postrojenje CO2 u Sočkovcu, a do kraja ove godine počet će s radom i nova punionica i distributivni centar u okviru Tehnološkog parka u Banjoj Luci.

“Nove investicije dovode do širenja, a širenje podrazumijeva i izvoz van granica naše zemlje. Naredna godina bit će orijentirana na eksportiranje. Kao i narednih sto, koliko se najmanje mislimo  zadržati ovdje”, poručuju iz Messera.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here