Ljubitelji kafe ubuduće će možda ispijati ovaj napitak proizveden u Petrijevoj posudi (plitka posuda koju biolozi koriste za ćelijske kulture), a ne na plantaži, poručuju finski naučnici.
Prema njihovim riječima, oni se nadaju da su u laboratoriji uspjeli da proizvedu održivu kafu.
“To je zaista prava kafa, jer u ovom proizvodu nema ničega osim – kafe”, kaže Heiko Rischer, iz finskog Tehničkog istraživačkog instituta VTT, pokazujući zdjelicu punu smeđeg praha, prenose mediji.
On i njegove kolege iz finskog instituta vjeruju da će se proizvodnjom ovakve kafe izbjeći brojni ekološki problemi koje izaziva masovna proizvodnja jednog od najpopularnijih napitaka u svijetu.
Njihova kafa nije samljevena iz zrna, već je uzgojena iz grupe dijelova biljke kafe u strogo kontrolisanim uslovima u bioreaktoru. Kad se preprži, prah se može pripremati na potpuno jednak način kao i konvencionalna kafa, pišu mediji.