Prestižan međunarodni znanstveni skup, koji se održava od 20. do 22. marta u američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, ugostit će stručnjake iz cijeloga svijeta, s ciljem otkrivanja najnovijih saznanja o jednom od najvažnijih minerala za čovjeka – magneziju.
Prerađena hrana
Unatrag stotinu godina, posebno nekoliko zadnjih desetljeća, unos magnezija u prehrani modernog čovjeka drastično je pao, a glavni razlozi leže u industrijalizaciji poljoprivrede i velikom udjelu industrijski prerađene i rafinirane hrane. Stoga se smatra da živimo u eri općeg deficita magnezija.
Petnaesti po redu Internacionalni simpozijum o magnezijumu nosi naziv „Magnezijum u zdravlju i bolesti“, a obuhvatit će teme od molekularne biologije do ključnih nutritivnih aspekata, kao i kliničkih istraživanja kod kardio-metaboličkih bolesti.
Kardiovaskularni sistem
Zahvaljujući svom prirodnom sadržaju magnezija, aktivno učešće na ovom skupu imat će i prirodna mineralna voda Mg Mivela, koja će pažnju svjetske javnosti dobiti u okviru teme o utjecaju magnezija na kardiovaskularni sistem.