Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a povišene vrijednosti holesterola u krvi vodeći faktor rizika. Svako snižavanje ukupnog serumskog holesterola i LDL holesterola (ili „lošeg“ holesterola) smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Promjena načina prehrane prva je linija odbrane.

Preporuke za pravilnu prehranu naglašavaju važnost konzumiranja žitarica od cijelog zrna, koje se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj hroničnih bolesti, prije svega kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog pritiska te šećerne bolesti tipa 2. Pretpostavlja se da su povoljni utjecaji konzumacije žitarica od cijelog zrna na zdravlje ljudi brojni i velikim dijelom utemeljeni na djelovanju dijetalnih vlakana.

Iako karakteristična prehrana Europljana podrazumijeva jeftinije žitarice poput pšenice, riže i kukuruza, stručnjaci ističu povoljan utjecaj zobi, žitarice koja je nekoć bila jako popularna u prehrani ljudi, ali čija je proizvodnja posljednjih desetljeća znatno smanjena. Zob je žitarica posebno bogata topivim i netopivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da upravo zob sadrži značajne količine beta-glukana, topljivog dijetalnog vlakna kojem se pripisuju povoljni utjecaji na zdravlje. Konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrijednosti serumskih masnoća – LDL holesterola odnosno ukupnog holesterola. Preporučeni unos beta-glukana može se osigurati različitom pripremom zobi i proizvoda koji ga sadrže: zobenih pahuljica i sjeckane zobi, zobenih mekinja te proizvoda koji sadrže različite oblike zobi kao što su žitarice, müsli, kaše, žitne pločice i druge. Topivi beta-glukan u doticaju s vodom daje viskoznu otopinu koja izaziva osjećaj sitosti.

Europska komisija je odobrila upotrebu zdravstvenih izjava da beta-glukani doprinose održavanju normalnih vrijednosti holesterola i to za hranu koja sadrži najmanje gram beta-glukana iz zobi – zobenih mekinja, raži, raženih mekinja ili njihove mješavine u jednoj porciji. Uz to ide i obavijest potrošačima da se povoljni zdravstveni učinci ostvaruju tek dnevnim unosom tri grama beta-glukana, kao i da doprinose smanjenju faktora rizika za razvoj koronarne srčane bolesti ako su zadovoljeni prethodno opisani uvjeti.

Povećanje kultiviranja zobi, primjena novih tehnologija koje čuvaju nutritivna svojstva, transformacija sirovog zrna u ukusne prehrambene proizvode očuvane zdravstvene vrijednosti, kao i komunikacija s potrošačima putem zdravstvenih izjava na deklaracijama proizvoda, mogu imati snažan utjecaj na povećanje potrošnje ove važne žitarice.

Autor: Doc. dr sc. Milka Popović

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here