Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) je 18 novembra, 2016. godine u Sarajevu, u saradnji sa Centrom za investicije i finansije (CIF) iz Srbije, održalo seminar na temu „Bazel III – Principi i izazovi primjene regulatornog okvira” u skladu sa novim zahtjevima i propisima Europske unije. Seminaru je prisustvovalo 70 učesnika uključujući predstavnike lokalnih i međunarodnih banaka, regulatora, univerziteta i međunarodnih donatora.

Predavači na ovom seminaru bili su renomirani predavači CIF-a iz Srbije sa višegodišnjim, bogatim internacionalnim iskustvom u oblastima upravljanja finansijskim rizicima, bankarstva, finansijskih tržišta i korporativnog upravljanja Glavni fokus seminara je bio da se akteri finansijskog sektora BiH, a posebno predstavnici lokalnih banaka upoznaju sa izazovima i principima implementacije novog EU regulatornog okvira Bazela III kako bi se pripremili za potpunu primjenu ovog okvira u lokalnom sektoru početkom 2018 godine.

“Jedan od osnovnih uzroka nedavne finansijske krize je vezan za eroziju nivoa i kvaliteta kapitalne baze bankarskog sektora. Bazel III okvir je uspostavljen sa ciljem implementacije konkretnih mjera za dodatnim povećanjem kvaliteta i strukture kapitala, kao i uspostavljanje adekvatnijeg seta globalnih standarda likvidnosti. Suštinski, ovaj okvir ima za cilj unapređenje sposobnosti bankarskog sektora da absorbuje šokove nastale kao posljedica finansijskih i ekonomskih stresova i njihov negativan uticaj na realnu ekonomiju. Upravo zbog toga implementacija Bazel III standarda i makroprudencijanih instrumenata je iznimno važna i za očuvanje stabilnosti bankarskog sektora BiH”, izjavio je Amir Softić, Predsjednik UPRMBiH.

”Kroz partnerski odnos sa našim kolegama u Srbiji i regionu, Udruženje profesionalnih rizik menadžera u BiH ima cilj da postane lokalni i regionalni centar u oblasti upravljanja rizicima kako bi na adekvatan način odgovorili potrebama bankarskog i finansijskog sektora u BiH te na taj način sačuvali njihovu stabilnost”, izjavio je Amar Brkan, Generalni Sekretar UPRMBiH.

”Veoma me raduje činjenica da je seminaru prisustvovao ovako velik broj učesnika. Ovo je jasan pokazatelj  da profesionalci lokalno i u regionu prepoznaju značajne izazove u primjeni novih regulatornih okviru EU, koji nas očekuju u ovoj a posebno u sljedećoj godini. Kroz zajednički rad sa našim kolegama u BiH na edukaciji ali i kroz praktična rešenja, Centar za investicije i finansije ima za cilj da se ti izazovi pretvore u prilike koje je moguće iskoristiti”, izjavio je Veljko Kukoleča, Direktor Centra za investicije i finansije.

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini jedno je od 40 svjetskih priznatih partnera Global Association of Risk Professionals (GARP-a) za razvoj, promociju i unaprijeđenje funkcije risk menadžmenta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here