Omladinsko udruženje Dobro djelo je povodom Međunarodnog dana dječijih prava organizovalo Dan otvorenih vrata. To je bila prilika da se skrene pažnja na Konvenciju o pravima djeteta, te da se vlasti pozovu na aktivnije provođenje iste.

„Mi danas, kao udruženje koje radi s djecom sa poteškoćama u razvoju, posebno želimo skrenuti pažnju na član 23 Konvencije o pravima djeteta koji govori o tome da je vlada dužna djeci s poteškoćama u razvoju obezbijediti besplatnu zdravstvenu zaštitu, omogućiti obrazovanje u skladu s njihovim potrebama, rehabilitaciju, osposobljavanje za posao, te njihovu integraciju u društvo i lični razvoj. Svjedoci smo da nema sistemskog pristupa inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u redovne predškolske i školske ustanove, a rehabilitacija i liječenje djece koja često imaju i neka druga oboljenja, su izuzetno skupa i predstavljaju veliki teret za roditelje“, istakla je Ajla Gazić, predsjednica Omladinskog udruženja Dobro djelo.

Dan otvorenih vrata je bio prilika da se i lokalna zajednica upozna sa radom Udruženja. Upriličena je prezentacija o Udruženju, kreativne radionice za djecu, druženje s klovnom, face painting, slatkiši te simbolični pokloni. Kompanijama i lokalnoj samoupravi koji su do sada podržali rad OU Dobro djelo su uručene zahvalnice. Među njima su na prvom mjestu dm drogerie markt d.o.o. i Raiffeisen banka d.d., ali i Ecoton d.o.o., Violeta d.o.o., Kamer Commerce d.o.o., Provis d.o.o., Agencija 387, Disti d.o.o., Općina Novi Grad Sarajevo.

„Sretni smo što smo nakon poplave koja se desila u oktobru ove godine, zahvaljujući donacijama dm drogerie markt i brojnih pojedinaca uspjeli obnoviti prostorije i nastaviti s radom. Kompanije dm, Raiffeisen banka, Ecoton, Violeta, Kamer Commerce i Provis su ranije kroz projekat „Pomozi mi da lakše odrastem!“ podržale opremanje prostorija Udruženja na čemu smo im zahvalni. Naše Udruženje nema osigurano redovno finansiranje, a radimo u iznajmljenim prostorijama. Zato pozivamo i druge kompanije i vlasti na različitim nivoima da podrže naš rad. Uplatu možete izvršiti na dole navedeni broj računa, a otvoreni smo i za ne-novčane donacije“, rekla je Maida Hasečić, zadužena za fundraising i PR Udruženja.

Predstavnica kompanije dm, Nela Laković, ovim povodom izjavila je: „Drago mi je da smo danas svi zajedno u obnovljenim prostorijama Omladinskog udruženja Dobro djelo. Poplava koja se dogodila u prostorijama na dan uručenja čeka u iznosu od 4.520 KM za projekt Pomozi mi da lakše odrastem, onemogućila je početak njegove realizacije. dm je stoga izdvojio dodatna sredstva u iznosu od 1.400 KM kako bi se šteta što prije sanirala te započele projektne aktivnosti. Projekt je inače podržan u sklopu inicijative dm {ZAJEDNO} za bolje sutra, zajedno s Raifeisen bankom i vjerujemo da će uistinu doprinijeti inkluziji djece s poteškoćama u razvoju, na što se danas i želi skrenuti pažnja“.

Broj žiro računa na koji možete vršiti uplatu za pomoć Udruženju – Bosna Bank International (KM) 1413115320010212

Omladinsko udruženje Dobro djelo osnovano je u januaru ove godine, ali sa djecom rade od aprila 2015. godine. Trenutno rade sa 40 djece uzrasta od 2 do 13 godina od ponedjeljka do četvrtka. Stručni tim čine dva logopeda, defektolog, dva psihologa, pedagog, prof. predškolskog odgoja i obrazovanja, te osoba za fundraising i odnose s javnošću. Udruženje djeci sa poteškoćama u razvoju pruža besplatne radionce kod navedenog stručnog osoblja s ciljem poboljšanja njihovih psiho-fizičkih sposobnosti i lakše integracije u redovno školstvo. Prednost imaju djeca iz socijalno ugroženih porodica.

Kontakt udruženja Dobro djelo: dobordjelo@outlook.com ili 061 255 724 (Maida Hasečić, PR).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here