RS: Cijene proizvoda i usluga i dalje rastu

Cijene proizvoda i usluga i dalje rastu, što potvrđuje i Zavod za statistiku RS po čijim najnovijim podacima poskupljuje uglavnom sve, od hrane do ugostieljskih usluga. Najveća poskupljenja zabilježena su kod kirija.

10
Cijene proizvoda i usluga i dalje rastu, što potvrđuje i Zavod za statistiku RS po čijim najnovijim podacima poskupljuje uglavnom sve.
Avgustovska godišnja inflacija iznosi 0,8 posto, a u odnosu na juli ove godine 1,1 posto. To je prosjek, ali su određeni proizvodi i usluge znatno skuplji.

Tako je cijena stanarine prethodnog mjeseca u prosjeku skuplja za 15,3 posto u odnosu na isti mjesec 2023. godine.

“Jeste, kirije su nešto povećane. U Banjoj Luci uvijek ima potražnje za iznajmljivanjem, konstantno ljudi dolaze iz drugih sredina koji ovdje nađu posao. Osim toga, Banja Luka je i studnetski centar”, kažu u jednoj banjalučkoj Agenciji za nekretnine.

Uvidom u oglase, stanovi između 40 i 50 kvadrata u novijoj gradnji ne mogu se iznajmiti ispod 800 KM. Tako opremljen stan od 45 kvadrata u novijoj gradnji, oko dva kilometra od centra, košta 850 KM mjesečno. Plus režije, što znači da za jedan mjesec treba zaraditi bar 1.000 KM samo za troškove stanovanja u Banjoj Luci, a što je za 100 KM više od minimalca u RS.

U starijoj gradnji se mogu naći jeftiniji stanovi, naročito oni koji nisu renovirani i koji se izdaju sa pohabanim namještajem. Takvi stanovi uglavnom su udaljeniji od užeg gradskog jezgra, pa se takav jedan stan od 46 kvadrata, udaljen oko pet kilometara od centra, izdaje za 450 KM.

Poslije kirija, u RS su najviše na godišnjem nivou poskupjeli usluge smještaja, restorani i hoteli, te ugostiteljske usluge za 6,4, 5,8 i za 5,7 posto. U odnosu na juli cijene ovih usluga su više u prosjeku za 0,4 posto, a godišnji rast koji je znatno veći preduzetnici pravdaju povećanjem troškova u poslovanju i to uglavnom minimalne plate.

Hrana na godišnjem nivou je skuplja za 0,8 posto, a u odnosu na juli ove godine za 1,1 posto.

“Mi stalno govorimo da nakon galopirajuće inflacije u kojoj je hrana poskupjela i za više od 30 posto, sada u trgovinama imamo stalna tiha poskupljenja. Naša upozorenja potvrđuje i zvanična statistika”, kaže Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača iz Prijedora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here