RS: Proizvodnja namještaja pala za 30 posto u prvih sedam mjeseci 2024. godine

Situaciju je zakomplikovalo i poskupljenje ploča od kojih se pravi namještaj, pa su proizvođači često primorani da podignu cijene svojih proizvoda.

13

Proizvođač namještaja iz Prijedora Pero Gavranović kaže da su imali mnogo manji promet u julu i augustu, u odnosu na prošlu godinu.

“Mi smo svi ovdje relativno mali proizvođači. Imali smo situaciju da su naši ljudi koji rade vani, ove godine znatno manje kupovali namještaj. Na tržištu EU ne možemo kao nekad naći neke veće projekte poput opremanja hotela i slično”, kaže Gavranović.

Da je kriza uveliko zahvatila ovaj sektor potvrdio je i sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igor Andrić.

“Kriza se osjetila i minule godine, a ove se samo pojačala. U sedam mjeseci ove godine fizički obim proizvodnje namještaja je pao za 29,7 posto. Kriza je na tržištu EU, gdje su naši proizvođači izvozno orijentirani. Sve dok se ne otklone uzroci nastanka krize teško da će situacija biti bolja u ovom sektoru”, kaže Andrić.

Situaciju je zakomplikovalo i poskupljenje ploča od kojih se pravi namještaj, pa su proizvođači često primorani da podignu cijene svojih proizvoda, što s druge strane, ne odgovara kupcima čija je kupovna moć iz dana u dan sve manja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here